Банкеръ Daily

Общество и политика

Децата ще се хранят здравословно, био храните влизат в училищата и градините

Биологично произведени продукти и био пчелен мед ще се предоставят по схемите „Училищен плод" и „Училищно мляко" от следващата учебна 2020/2021 година. Това предвижда проект на постановление за изменение и допълнение на наредбата за условията и реда за прилагане на схеми. Целта е да се стимулира българското производство, като най-малко 50% от доставяните плодове и зеленчуци ще бъдат произведени у нас..

В  детските градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа ще се доставят био плодове, зеленчуци, млечни продукти и пчелен мед, който трябва да отговаря на Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека. Той трябва да предоставя в индивидуални опаковки с ненарушена цялост.

Решението е повече от правилно, но всъщност какво е качеството на храната, която получават учениците...

За никого не е тайна, че за сутрешното хранене на децата най-често се предлага тестена закуска, а с всякакви вредни храни са претъпкани рафтовете на училищните лавки. Фактът, че учениците не се хранят здравословно е повече от ясен. Всяка година институциите предприемат мерки, програми и стратегии, но резултатът е все един и същ. 

Само на хартия, според Наредба № 37 от 2009 г. за здравословното хранене на учениците в ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки не трябва да се предлагат пържени картофени и зърнени изделия, екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина, пържени ядки и тестени изделия. Сред забранените храни са захарните и шоколадовите изделия, сладкарски продукти с високо съдържание на мазнина и захар - торти и пасти със сметанов и/или маслен крем и сиропирани сладкиши.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във