Банкеръ Daily

Общество и политика

Децата с постоянен адрес в София над 3 години с най-голям шанс за детска градина

Най-много точки при класиране в детска градина или ясла ще получават децата, чиито родители имат постоянен адрес в София от над 3 години. Това става ясно от проект на "Наредба за прием на деца в общинските самостоятелни детски ясли, детски градини и в подготвителни групи в общинските училища в Столична община", публикуван за обществено обсъждане.

До този момента се изискваше постоянен адрес, който носеше 3 точки, като към критерия не се добавяха бонус точки в зависимост от броя на годините, през които родителите живеят в столицата. За настоящ адрес пък се даваха 2 точки, но отново нямаше увеличение спрямо броя на годините.

От проекта става ясно, че ако един от родителите има постоянен адрес от над 3 години в столицата, детето му ще получава максимума от 4 точки. От 1 до 3 години ще се дават 3 точки. Най-ощетени ще бъдат тези, които имат постоянен адрес през последната 1 година, защото за тях са предвидени само 2 точки. Това ще се доказва с оригинал за удостоверение, издаден от съответната районна администрация.

При родителите с настоящ адрес в столицата ситуацията е горе-долу същата. Максимумът от 3 точки ще се дава, ако родител има такава регистрация в последните 3 години, а само 1 точка, ако е в последната 1 година. Тази точкова система ще се прилага за прием на деца за яслени групи в самостоятелни детски ясли и детски градини и първа градинска група в детски градини.

 " С новата наредба се въвеждат критерии за кандидатстване, свързани с промяната на постоянния или настоящия адрес на един от родителите на детето. Предимство ще ползват деца, чиито родители дългогодишно живеят в София. Въвеждането на тези критерии са продиктувани от значим обществен интерес, изразен от голяма част от родителите на деца, кандидатстващи за място в детските заведения."

Ако проектът бъде приет новите критерии ще влязат в сила от март 2021 година. Докладът е внесен от зам.-кметовете Тодор Чобанов и Дончо Барбалов и председателя на комисията по култура и образование в Столичния общински съвет Малина Едрева

Facebook logo
Бъдете с нас и във