Банкеръ Daily

Общество и политика

Децата над 12 години могат да бъдат ваксинирани с „Пфайзер“

Заради множество постъпили запитвания Министерството на здравеопазването информира, че от 3 юни децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани, трябва да ги заведат при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център.

Поставянето на ваксини се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

По-рано днес министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров обяви, че ваксинационният щаб ще бъде закрит и на негово място ще бъде създаден Консултативен съвет по ваксинация. В него няма да има представители от администрацията на здравното министерство, а от различни общности - журналисти, пациентски организации, здравни експерти. 

Той добави, че здравното министерство започва проект за създаване на база данни, която да събере цялата информация за преболедувалите COVID и да даде точна оценка какво е нивото на колективен имунитет у нас по отношение на COVID-19.

До месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет в страната, заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров. 

„Информацията за всички ваксинирани хора, информацията за всички, които са тествани - независимо дали с антигенен или с PCR тест , информация за всички, които са лежали в болница и ще бъде извлечена цялата налична информация за тестванията на антитела от 1 март миналата година досега”.

Вече е обявена обществена поръчка, която набира проекти от софтуерни компании за създаване на база данни и сървър. Стойността на проекта ще е не повече от 10-15 хиляди лева, каза Кацаров. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във