Банкеръ Daily

Общество и политика

Децата на ясла и градина по преценка на родителите, отсъствия няма да се пишат

Родителите само ще преценяват дали ще пуснат децата си в ясла или детска градина от 15 септември. На тези, които останат вкъщи, отсъствия няма да се пишат. Това съобщи директорът на Дирекция „Образование“ в Столичната община Мария Минчева.

Освен това за първи път децата ще могат да се завърнат отново в детските учебни заведения без представянето на медицински документи.

"Единствено медицински документи са необходими за децата, които за първи път ще влязат в детска градина или ясла. Останалите могат да бъдат изпращани, без да носят медицински документи“, обяви тя и добави, че се съобразяват с указанията на институциите, които към момента нямат такива изисквания за посещаващите досега детски заведения.

Минчева уточни пред БГНЕС, че 10 000 деца чакат за място в детска градина в София. Над 3000 нови свободни места ще бъдат обявени на първото текущо класиране, което ще се проведе на 29 август:

"Най-голям е недостигът за децата в яслени групи. Системата показва, че между класиранията от май до края на юни се появиха нови кандидати. Основният ни ангажимент е насочен към децата на 3-6 годишна възраст. Тази година отчетохме, че и при тригодишните има недостиг, малко над 1500 места“, посочи Минчева и добави, че най-много места не достигат в районите "Триадица", "Лозенец", "Красно село", а в последните няколко години и в район "Витоша".

Facebook logo
Бъдете с нас и във