Банкеръ Daily

Общество и политика

Децата, които не бъдат тествани, остават на онлайн обучение

Родителите, които не искат да тестват децата си за COVID-19, могат да продължат с обучението от разстояние, заяви образователният министър Николай Денков.

"Това е необходимо, защото заболеваемостта е изключително висока в момента и ние сме длъжни да осигурим безопасност за децата“, каза още Денков, цитиран от bTV. Той допълни, че след малките ученици,  1-4 клас приоритет ще бъде връщането на учениците между 5 и 7 клас, а след това и на по-големите. Дата за най-скорошното връщане все още няма. След като бъде избран доставчик на тестовете, ще бъде организирана публична демонстрация как се работи с тях.

Учители и родители протестират днес пред сградата на Министерството на здравеопазването срещу зелените сертификати, задължителната ваксинация и тестването на деца за COVID-19. Гражданите първоначално се събраха пред НДК и шествието им мина по пешеходната част на бул. "Витоша" до сградата на министерството. Те скандират "оставка" и "свобода". Протестиращите хвърлиха близалки към главния вход на ведомството, символично, заради тестовете за коронавирус тип "близалка". 

"Аз не разбирам за какво има да протестират. Ние сме дали свобода - който иска децата му да бъдат тествани и да влязат в училище, а който не иска - да бъдат извън училище и да продължат да бъдат обучавани в електронна среда. Това са двата варианта. Те са отворени за избор на родителите. Нищо повече не може да се направи", коментира по-рано просветният министър Николай Денков.

Протести са организирани и във Варна, Велико Търново, Гоце Делчев, Монтана, Силистра, Стара Загора, Чепеларе и Ямбол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във