Банкеръ Daily

Доц. Ангел Кунчев:

Деца над 12 г. без специфични заболявания могат да се имунизират

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че децата над 12-годишна възраст без специфични заболявания могат да бъдат имунизирани срещу COVID-19.

„Ние сме попитали експертните съвети и вероятно до края на седмицата ще получим от тях някакви указания, но те касаят по-специфично прилагане при някои заболявания. Иначе няма проблем“, посочи доц. Кунчев.

Той уточни, че децата могат да се ваксинират при личните лекари или в специализираните кабинети.

"Няма никакъв проблем децата да бъдат ваксинирани. Разбира се, винаги може да бъдат напревни конслутации със специалист преди самата ваксинация. Но за децата няма рискове да бъдат също имунизирани", заяви пред медиите главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

По думите му не би следвало да има притеснения, тъй като всичко е описано в характеристиката на препарата и подчерта, че няма съществена разлика в процента на нежелани реакции спрямо този, който има при възрастните.

По отношение на ваксинационния процес доц. Кунчев уточни, че той все още изостава сред ромските общности и при част от лекарските съсловия, както и в социалните домове.

Той допълни, че при наличието на индийския вариант на вируса "не е изключено" през есента да бъдем свидетели на поредната вълна на коронавируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във