Банкеръ Weekly

Общество и политика

Дебне ли зад ъгъла преформатиране на властта?

Подготвяният от БСП и подкрепен от ДПС вот на недоверие на правителството е кулминация на непрекъснато ескалиращото напрежение между управляващи и опозиция. Откакто бе конституиран новият парламент, държавата се движи сякаш по инерция от един скандал към следващ и от "гейт" към "гейт". Съпътстваща жертва на това ескалиращо напрежение стана и председателят на парламента Димитър Главчев. Няма никакви изгледи, че наследничката му на поста - Цвета Караянчева, ще внесе така нужния умерен ритъм в пленарната зала. Самата тя казва за себе си, че е много емоционална, което означава, че и лесно може да бъде провокирана да си изпусне нервите. И опозицията със сигурност ще се възползва от тази нейна слабост.

Вотът на недоверие няма да мине. Освен Цветанов, който пропагандира тази теза, тя е известна на всички, които владеят елементарни аритметични действия и се интересуват от политика. Дори и без 11-те гласа на "Воля" (парламентарната група все още е с един депутат по-малко, след като Нина Миткова напусна парламента) ГЕРБ и "Обединени патриоти" събират 122 гласа в подкрепа на кабинета "Борисов 3".

Обратно - искащите вота по никакъв начин не могат да докарат 121 гласа, за да бутнат правителството - дори и "Воля" да се присъедини към тях.

И БСП, и ДПС знаят това много добре, но явно целите, които си поставят, са други. Социалистите биха искали да има предсрочни избори и да се опитат да ги спечелят, но в момента няма обществена настройка и предпоставки за такива. "Обществото не е узряло още за избори, въпросът е да стигнат сигнали до него, че не вървят добре нещата, на първо място, заради голямата бедност", смята заместник-председателят на БСП Стефан Данаилов. Колегите му разчитат по време на дебатите да бъде изнесена в публичното пространство информация за шуробаджанащината по места и корупцията в общините, управлявани от ГЕРБ. Така обществото ще се подготвя за евентуални предсрочни избори след европредседателството ни.

И въпреки че вероятността вотът на недоверие да мине е минимална, ГЕРБ кой знае защо са притеснени и изнервени. Очевидно се разглезиха без реална опозиция през първите си два мандата и сега не могат да приемат това, което им се случва и най-вече критиките, с които ги засипва БСП. А който се страхува, за да си даде кураж, сам себе си убеждава, че е смел, непобедим и безалтернативен.

"Надеждата на БСП, че могат да имат управленски мандат начело с Корнелия Нинова, няма да ги напусне. Това е психическото разстройство на една политическа партия,  което няма да могат да преодолеят през целия наш четиригодишен мандат, защото ГЕРБ ще изкара мандата си до докрай", заяви заместник-председателят на партията Цветан Цветанов пред "Предприемачи - ГЕРБ" през уикенда. Само дето не допълни, че ГЕРБ ще управлява вечно, защото никой друг не може.

Целта, която преследва ДПС с искания вот на недоверие, пък е по-различна. Движението настоява за "демонтиране на националистите" и преформатиране на  управлението на страната. "Преформатирането на властта е неизбежно - дали чрез предсрочни избори, или по друг начин, то е задължително", заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ, без да уточнява какъв е "другият начин". Курсът към преструктуриране на парламента и правителството беше зададен преди две седмици от почетния председател Ахмед Доган, а Карадайъ е по-скоро негов говорител. А щом Доган се е намесил в политическия процес, значи работата е сериозна. Единствената цел на ДПС засега е да извадят националистите от управлението и единствените им претенции към ГЕРБ се изчерпват с това защо са в коалиция с "Обединени патриоти" .

Какви са възможностите за преформатиране? В този петпартиен парламент първата е ГЕРБ да се коалира с ДПС и да привлече подкрепата на "Воля". Нещо, което Бойко Борисов никога няма да направи. Явната прегръдка с ДПС е опасна и носи само негативи - и в имиджово, и в електорално отношение. Пък и да не забравяме, че именно тогавашният лидер на движението Лютви Местан свали коалиционното правителство на Пламен Орешарски. Друго си е тази партия да е само скрит, задкулисен партньор. Но такава роля очевидно вече не задоволява движението и то иска повече реална власт.

Втората възможност е правителство на малцинството, т.е. ГЕРБ да сформира самостоятелно правителство и да разчита на подкрепа от ДПС и "Воля" или на тематични мнозинства - според случая. Такъв вариант устройваше Борисов в миналия парламент, в който имаше осем партии и можеше да лавира. Сега обаче няма как да замаскира подкрепата на ДПС. Пък и никак не е сигурно, че Веселин Марешки няма да започне да извива ръцете на премиера в своя полза срещу гласовете на депутатите си. Твърде несигурен и опасен е този вариант.

Любопитно е също дали ДПС наистина иска да извади от управлението цялата коалиция "Обединени патриоти", или само вицепремиера Валери Симеонов и партията му НФСБ. Досега атаките на движението са насочени основно към Симеонов, докато за лидерите на ВМРО и "Атака" Красимир Каракачанов и Волен Сидеров почти нищо не се споменава. Ако хората на Доган успеят да разбият патриотичната коалиция, Борисов пак ще опре до тях и Марешки.

Междувременно - сякаш усетил някаква опасност, Валери Симеонов направи изпреварващ ход и заплаши с напускане на коалицията с ГЕРБ. Преди дни той обвини премиера за липсата на диалог и за вземането на еднолични решения, визирайки въздействието му за скоростно подадената оставка на Главчев, за която Патриотът научил от медиите. И настоя министър-председателят Бойко Борисов да спре с вземането на еднолични решения и с подкопаването на демокрацията, т.е. да не прескача и пренебрегва по-малкия коалиционен партньор. Симеонов каза, че ако Борисов иска правителство на малцинството, няма проблем, а това означава, че ГЕРБ се изправя пред много тежка ситуация, според някои анализатори.

И тъй като опозиционната линия на поведение на БСП е последователна, а от ДПС още след изборите обявиха, че ще подкрепят правителство на малцинството, то не е изключено да настъпи сериозно напрежение в самата парламентарна група на ГЕРБ след евентуален развод с Патриотите.

"Ще настъпят сериозни напрежения в парламентарната група на ГЕРБ, тъй като за десет години тази партия изгради елитна политическа класа, която търси самостоятелна форма за вземането на решения. Премиерът е в тежка ситуация. Нужни са много фини политически ходове, за да се излезе от тази ситуация", коментира бившият политик, а отскоро политически наблюдател Росен Карадимов.

Така че вместо да разреши бързо ситуацията със скандала между Главчев и Корнелия Нинова, както и изпразнената лява половина на пленарната зала като следствие, за да успокои обстановката преди председателството, Борисов по-скоро усложни положението в самата партия ГЕРБ и парламентарната й група. А предстоят второто гласуване на бюджета за догодина, дебати по вота на недоверие в навечерието на Коледа и шестмесечно българско председателство на Съвета на Европа. Тежки изпитания пред премиера и правителството му.

От БСП явно са решили да играят играта докрай. И докато Борисов си прави реклама с външнополитическите си постижения и европредседателството, те ще го дразнят на вътрешнополитическото поле с надеждата да не му издържат нервите, тъй като той трудно търпи враждебна среда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във