Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДЕБЕЛИТЕ МЕЖДУНАРОДНИ КОТАРАЦИ

Кои бяха най-злободневните теми, обсъждани по коктейлите, съпътствали годишната сбирка на Международния валутен фонд и Световната банка в Прага? Цените на нефта? Слабото евро? Нищо подобно. Най-обсъжданата клюка бе колко получават висшите служители на международните организации и с какъв лукс е протекло пътуването им до мястото на събитието. Заслугата за появата на новата тема е на МВФ. Подтикнати от желание да дадат по-голяма публичност и прозрачност на делата си, шефовете на международната финансова организация публикуваха в годишния си отчет за първи път заплатите на висшите служители в нея. Така стана известно, че Хорст Кьолер, изпълнителният директор на Фонда, получава 364 хил. щ. долара годишно (включително допълнителните разходи). При това доход е необлагаем. Джеймс Улфенсън, президентът на Световната банка, печели малко повече (виж приложената класация).


В тазгодишния си отчет МВФ отбелязва също, че се наблюдава увеличение на прекаления стрес, свързан с работата на служителите му. Дали пък това не се дължи на факта, че освен г-н Кьолер (който летя до Прага в първа класа) всички останали чиновници трябваше да пътуват в бизнескласата - редом с финансовия министър на САЩ Лорънс Съмърс?


Впрочем господин Съмърс получава далеч по-скромните (при това облагаеми) 157 хил. щ. долара годишно. А Алън Грийнспън - шефът на Федералния резерв и може би най-важният човек в света на финансите - цяла година се блъска само за 141 хил. щ. долара годишно.


За прозрачността в някои международни организации обаче все още се говори шепнешком. Запитани за заплатите на техните управители, оттам отговарят, че те са конфиденциални.


Към данните в приложената класация обаче трябва да се подхожда с по-голямо внимание. Например много от шефовете на международните организации не само получават необлагаеми с данъци заплати, но ползват и допълнителни екстри. Например Донълд Джонсън - генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)- е с най-ниска заплата (която обаче е необлагаема с данъци), но разполага с апартамент в Париж, чийто наем се оценява на около 50 хил. щ. долара годишно.


Не е никак случайно, че най-добро е заплащането в Световната банка, МВФ и Банката за международни разплащания. Годишните разходи на нито една от тези институции не се одобряват от правителствата, което оставя далеч по-голяма възможност за разточителство.

Заплати на шефовете на първодивизионните финансови институции за 2000 г. (в хиляди щ. долари)

Световната банка Джеймс Улфенсън*


МВФ Хорст Кьолер*


МБИ Ендрю Крокет*


ЕБВР Жан Люмиер*


ООН Кофи Анан*


СТО Майк Муур*


САЩ Бил Клинтън


МФ на САЩ Лорънс Съмърс


ФЕД Алън Грийнспън


ОИСР Донълд Джонсън*

Забележки: В годишните възнаграждения са включени допълнителните разходи


* Освободени от данъци


Източник: The Economist

Facebook logo
Бъдете с нас и във