Банкеръ Daily

Общество и политика

Дебатът за сближаване на заплатите в ЕС започва от София

Европейският индустриален и синдикален елит стартира утре в София дискусията за сближаване на заплатите в Източна и Западна Европа. Във вторник ще заседава изпълнителният комитет на INDUSTRIALL EUROPE. Организацията включва 7,1 млн. члена от над 200 синдикални организации в индустриалния сектор от цяла Европа. Заседанието ще бъде открито от социалния министър Бисер Петков и президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

КНСБ подкрепя създаването на Алианс за сближаване на заплатите в Европа, който да помогне за изравняване на възнагражденията в мултинационалните компании на територията на континента.

Сред основните теми на срещата ще бъдат заплащането в мултинационалните компании в Източна и Западна Европа, влиянието на завишените екоизисквания на Европейския съюз към енергетиката и отражението върху индустрията, глобализацията и предизвикателствата към Европейския съюз и хората на труда.

Темата за сближаването на заплатите ще продължи през целия юни. На 21 и 22 юни в Резиденция „Бояна“ ще заседава Групата на работниците на Европейския икономически и социален комитет /ЕИСК/, в което ще участват над 120 синдикални лидери от ЕС. Форумът ще бъде открит от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Темата за заплатите ще има своята кулминация на 26 юни, когато в София ще стартира Алиансът за сближаване на заплатите в Европа. Началото ще бъде дадено от премиера Бойко Борисов и комисарят по заетостта и социалните въпроси Мариане Тейсен. Срещата трябва да събере представителите на Европейската комисия, най-големите бизнес организации в Европа, ръководители на мултинационални компании и синдикати в опит да постигнат сближаване на възнагражденията в континента на принципа „равно заплащане за равен труд“.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във