Банкеръ Weekly

Общество и политика

ДДС-ТО РАЗБУНИ ТУРИЗМА

Министърът на икономиката Петър Жотев е предложил с писмо на Захари Желязков управляваната от него Агенцията за приватизация да се заеме с продажбата на остатъчния дял от Слънчев бряг. Все още нераздържавени са 75% от елитния доскоро български черноморски курорт. Да се намери купувач за 14-те държавни хотела, 21 ресторанта и заведения с прилежащата към тях инфраструктура е задачата на приватизационното ведомство. До дни ще станат ясни условията за продажба.

Над 20% ръст за първите осем месеца на тази година отчете Министерството на икономиката. От началото на годината до края на август България са посетили 1.657 млн. души, като най-много са били туристите от Русия и Германия. Приходите от международен туризъм за същия период възлизат на 601 млн. щ. долара, което е с 20.14% повече, отколкото за същия период на 1999 г., заяви пред в.БАНКЕРЪ заместник-министърът на икономиката Мариана Асенова. До края на лятото българските граждани са похарчили за пътуване в чужбина над 288 млн. щ. долара, което е съпоставимо с похарченото от и тях през миналата година. Така положителното салдо на бюджета достигна 313.2 млн. щ. долара, което пък представлява ръст с около 44 процента. Очаква се до края на годината приходите от туризъм да достигнат около 1.2 млрд. щ. долара.


Повечето от големите български курорти обявяват, че са договорирали за следващата година между 60-80% от базата си, което е повече от добре. Желаещите да летуват по българските курорти се увеличават постоянно, въпросът е до кога и как ще задържим тази тенденция, коментират експертите.


Хората от туристическия бранш обаче не бързат да се радват. От началото на 2001 г. туристическите пакети с услуги, продавани чрез туроператори, ще се облагат с ДДС. Според анализите на специалистите от финансовото министерство това ще оскъпи туристическите пакети за чужденци средно с 6 до 9 процента. Това обаче нямало да се отрази на цените на хотелите и ресторантите или поне нямало да се почувства от клиентите, смятат служителите от Министерството на финансите. Те обясняват това си твърдение с факта, че се предвижда с ДДС да се облагат само комисионите на туроператора, а не всички туристически услуги.


От въвеждането на ДДС би трябвало да има определена загуба, заяви Атанас Кацарчев, директор на дирекция Данъчна политика в МФ, но в крайна сметка нетният ефект ще е положителен, и то с поне 80 млн. щ. долара.


Естествено не така мерят нещата туроператорите. Според тях заради въвеждането на ДДС приходите им ще намалеят с около 30-40 процента. Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) настоява за спешна среща с премиера и министрите на икономиката и финансите, за да се търси решение на въпроса, иначе може да се провали сезонът или да се стигне до фалити сред туроператорите. Вече са продадени туристически пакети за зима 2000/2001 и лято 2001, и то без ДДС. Ако данъкът се въведе, договорите за тях ще трябва да се актуализират, а това ще отблъсне туристите. Другият вариант е налогът да бъде поет от туроператорите, което ще ги засегне финансово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във