Банкеръ Daily

Общество и политика

ДДС може да се намали на 15%, смята икономист

ДДС може да се намали на 15%, заяви Румен Гълъбинов - икономистът и част от Стратегическия съвет, създаден от президента Румен Радев.

"ДДС от 20 г. е 20%  и не е променян. Пътят на Европейския съюз трябва да бъде приложен у нас. 26 от 28 държави членки имат диференцирано ДДС на стоките. На фона на тази практика, повече от 30 г. в Европейския съюз, аз се учудвам на твърдоглавието в България. Имаме право по европейската директива и можем да намалим ставката на 15% процента", каза Гълъбинов пред Би Ти Ви. 

Той обясни, че Румъния е променила ДДС преди две години и вече е с ускорен икономически ръст. Според последните данни България е на 9-о място по увеличаване на икономическия ръст, но ни изпреварват Румъния, Хърватия и др. По думите на експерта намаляването на ставката ще доведе до поевтиняване на стоките от първа необходимост. Той призова наличният държавен излишък да послужи за такава реформа. "Това би оживило икономиката на всички предприятия и и би повишило покупателната способност и стандарта на живот",  каза още Гълъбинов.

"В рамките на сегашния ни БВП, който е над 100 млрд. годишно, едно намаление с 1% на общата ставка, освобождава 1 млрд. лева. Вместо да отидат в бюджета, те ще остават в бизнеса, в потребителите, в производството и ще завъртят колелото", обясни членът на Стратегическия съвет към президента.Чуждите инвестиции продължават да намаляват, дори намаляването на ДДС косвено ще повлияе на преките инвестиции, посочи още икономистът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във