Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБГ зове държавата да отдели 1 млрд. лв. за да помогне на бизнеса

Димитър Делчев, лидер на ДБГ

Изпълнителният съвет на "Движение България на гражданите" призова правителството да отдели в специален фонд 1 млрд. лв. от държавния бюджет, с които да подпомогне бизнеса в страната заради коронавируса. От партията са категорични, че ограничителните мерки на извънредното положение не трябва да обричат предприемачи и работещите в България на фалит. Държавата е длъжна да поеме своята част от сметката, която бизнесът ще плати заради щетите от епидемията, пише още в позицията.

Според ДБГ най-застрашени от настоящата ситуация са малките и средни предприятия, на които държавата трябва да окаже специална подкрепа. Те предлагат държавната банка за развитие спешно да разработи критерии за отпускане на заеми за оборотни нужди на малките срещу 0 процента лихва, докато епидемията не отмине.

В позицията се отбелязва, че най-застрашени от фалити са секторите на туризма, транспорта и услугите. Предложението е за времето на извънредните мерки ДДС за туристическия сектор, храните и лекарствата да бъде намалено на 10%, независимо от последствията за бюджета. За икономическите области, които ще бъдат най-засегнати от ограниченията, държавата трябва да поеме социалните осигуровки на заетите като форма на облекчение. ДБГ добавят, че управляващите не трябва да чакат, а трябва незабавно да отложат крайния срок за плащане на данъци за всички юридически и физически лица с най-малко 2 месеца.

Приветстваме решението на правителството да затвори училищата и детските градини в страната като предпазно средство за възрастните родители и учителите в риск, но това трябва да е придружено със специална подкрепа за служителите. Правителството трябва да финансира извънредни болнични и отпуски за годината, така че хората да могат да си позволят да ограничат движението си, както и да се погрижат за децата и близките си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във