Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБГ започва инициатива за машинно гласуване и активна регистрация

Тези местни избори бяха безобразно манипулирани, трябва незабавна промяна. От ДБГ имаме предложения – машинно и електронно дистанционно гласуване и активна регистрация. Започваме инициатива за въвеждането им още сега, за да има достатъчно време до следващите избори през 2021 г. да се гарантира тяхната сигурност. Това заяви Димитър Делчев, председател на „Движение България на гражданите“ в телевизионно интервю. ДБГ ще настоява инициативите им да бъдат включени в бюджет 2020 г., който се обсъжда в момента.

Делчев припомни, че тези избори около 600 хил. бяха невалидните бюлетини, което унищожи гласа на близо 15% от хората. С машинното гласуване това нямало да стане и вотът на всички щял да бъде отчетен.

Лидерът на ДБГ беше категоричен, че само чрез активна регистрация ще се изчистят списъците от „мъртви души“, които са около 1 млн. в цялата страна. Това щяло да попречи на партийните брокери да трупат преднина, като гласуват от името на фантоми. "Тези, които в момента разчитат на манипулации на изборите, няма да извършат промяна. Крайно време е гражданите да настояват за истински демократичен процес", посочи председателят на ДБГ.

По повод изборите в София Делчев заяви, че хората са поискали промяна, но тя е била открадната именно чрез манипулации. "От ДБГ сме подали жалба срещу резултатите на първия тур и делото вече е насрочено за тази седмица, а от екипа на Мая Манолова беше внесена такава за втория тур", припомни той.

"Когато се заровиш в протоколите се виждат много притеснителни неща – има разлики в качените на сайта на ЦИК протоколи и тези, които имаме от застъпниците", посочи Делчев и добави, че в избирателните списъци на втори тур е имало 101 хил. души по-малко. Излизало, че според властта 101 хил. човека или са напуснали, или са починали за една седмица, което е невъзможно.

"Напасването и сглобяването в ОИК и СИК на тези избори мина всякакви граници, а купуването на гласове беше безобразно – по светло, пред големи търговски вериги. Подадохме над 20 сигнала в изборния ден, но органите на реда реагираха прекалено бавно и не последва нищо", каза още Делчев.

Председателят на ДБГ заяви, че партията е запазила доброто си представяне от предишните местни избори. Има над 100 общински съветници, подкрепила и трима областни кметове, както и множество в по-малки общини. "Сега задачата ни е да концентрираме в една точка обществената енергия за промяна, която се видя на тези избори. Видя се, че само когато демократично мислещите хора работят рамо до рамо в една посока, големите победи са възможни", заключи Делчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във