Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБГ ще предложи законопроект за справедливо финансиране на партиите чрез регресивна скала

"Движение България на гражданите" подготвя законопроект, който ще въведе справедливо разпределение на държавните субсидии между партиите, намалявайки разходите от бюджета. Сегашният закон облагодетелства прекомерно големите политически структури, които не могат да изхарчат получените субсидии и за това ги държат в банка. Това заяви лидерът на формацията Димитър Делчев по повод дискусията в парламента за намаляване на държавната субсидия на партиите.

"Ние предлагаме въвеждането на регресивна скала, при която само първите 150 000 гласа за дадена партия се заплащат по 11 лв. на глас, а на всеки следващи 100 000 гласа субсидията се намалява с по 1 лв., така че като минат 1 000 000 гласа партиите да получават по 1 лв. на глас. Това ще спести около 6 млн. лв. на година от бюджета", обясни той. Делчев изрази готовността на ДБГ да предостави проекта на депутати, които да го внесат за обсъждане в Народното събрание. Според лидера на ДБГ приемането му ще пресече популистките наддавания, какъвто е случаят с предложението на Бойко Борисов субсидията да е 1 лв. на глас. Ще се осигури нормално функциониране и на големите, и на по-малките партии, ще се предотврати и корпоративната зависимост на политическите формации.

Припомняме, че този законопроект за регресивна скала при финансирането на политическите партии беше внесен от депутатите на Реформаторския блок в 43-ото Народно събрание, но не срещна подкрепа от тогавашния им коалиционен партньор ГЕРБ.

По повод предстоящите местни избори Димитър Делчев обясни, че структурите ще предложат критерии за кандидатите за кметове и общински съветници. Той каза, че партията ще издигне или подкрепи хора, които са почтени и имат ясни конкретни решения за проблемите на своите райони. "Търсим нито крайно леви, нито крайно десни кандидати, а такива, които се ползват с доверието на хората", добави Делчев. Той припомни успеха на издигнатите по тази формула кандидати в Плевен и Добрич, които с подкрепата на демократичната общност станаха кметове и наред с кмета на Кърджали победиха и ГЕРБ и БСП.

"Голямата цел на ДБГ на предстоящите местни избори е да се замени корупционния модел на управление на София с нов, който е в полза на хората. Ако това не стане, всеки ден ще виждаме счупени плочки на току-що завършили ремонти. Това е доказателство за едно – обществени поръчки се възлагат на изпълнители тенденциозно и за това Столична община получи глоба от милион и половина лева за поръчката за ул. "Граф Игнатиев", обясни Делчев. ДБГ работи върху изготвянето на стратегия за борба с мръсния въздух, като до 2 години в София трябва да се увеличат зоните, които не излъчват никакви емисии въглероден диоксид.

Facebook logo
Бъдете с нас и във