Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБГ ще подкрепи протеста на „Изправи се.БГ” заради корумпираната власт

ДБГ ще подкрепи протеста на гражданската платформа „Изправи се.БГ” с искания властта да отговаря за лъжите и корупцията. Споделяме мнението на платформата, че трябва да бъде потърсена сметка от ГЕРБ за неизпълнените обещания към малките и средни предприятия. Това каза председателят на „Движение България на гражданите” Димитър Делчев по повод протеста, организиран тази събота от 11:00 ч. пред Министерски съвет от сдружение „Изправи се.БГ”, с председател Мая Манолова.

„Искаме г-н Борисов да поеме отговорност за това, че насаждаше страх и паника в хората по време на извънредното положение. Слава Богу, че чувалите с трупове, които премиерът предвещаваше около Великден, не се случиха. Но заплахите му и някои напълно нелогични забрани, налагани докато самолети докарваха болни от чужбина на нашите летища, разболяха психически и физически хиляди хора. За тях никой не помисли”, коментира още Делчев.

Той е категоричен, че малките фирми са били подведени от правителството, че ще получат подкрепа. Вчера се разбра, че Европейската комисия е дала 1,5 млрд. лв. за икономически мерки в България, а обещаните 4,5 млрд. лв. от националния бюджет са недостъпни заради непосилни изисквания и тромави процедури. Делчев допълни, че увлекателният сектор ще попадне в дългия списък на излъганите, което си личало от съпротивата на финансовия министър Горанов и редица странични говорители на ГЕРБ, които агитират против намаляване на ДДС до 9%.

На въпрос за това какво значи прессъобщението на Европейската комисия за мониторинга върху българската правосъдна система, Делчев отговори, че няма значение как Дани Кирилов или друг от властта ще го прочете. „За последните 3 години държавата не направи и крачка напред в борбата с корупцията, а вместо това е склонна да оказва съпорт в Комисията по хазарта срещу 20 млн. лв. на година. Ако прогнилата ни власт бъде оставена без надзор, тя заплашва да зарази и останалите плодове в Европейския съюз”, допълни той.

Председателят на ДБГ е категоричен, че България се нуждае от план за икономическо възраждане и нов модел на управление. „Други хора биха имали смелостта да проведат реформи и да се борят с корупционните практики, но не и тези”, завърши Делчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във