Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБГ призова Борисов да спре раздаването на бонуси на държавни служители, защото е наглост

Призоваваме премиера Борисов да спре раздаването на бонуси в държавната администрация. Решението на Народното събрание да позволи бонуси за държавни служители в бордовете на държавни и общински фирми е върховна наглост на фона на тежката епидемия и възможния фалит на стотици малки и средни фирми, до които обещаните от държавата помощи не стигнаха. Това каза пруд Канал 3 Димитър Делчев, председател на "Движение България на гражданите", които са партньор в мрежата „Изправи се.БГ“.

На въпрос за протестите, Делчев подчерта, че заедно с "Отровното трио" са взели решение те да преминат в нови форми, за да се пази здравето на протестиращи и полицаи. "Автошествието от Министерски съвет до резиденция Бояна, което се проведе в петък, целеше да покаже, че у нас елитът, ръководен от г-н Борисов, има достъп до лекари и лекарства, а за обикновените хора няма. Хаосът в здравната система, е причина България да е вече на първо място по смъртност в Европа. Това се дължи на безотговорността на премиера, който пропиля 6 месеца за подготовка преди втората вълна на епидемията. През това време правителството се
занимаваше с това как да усвои по най-добрия за тях начин 12-те млрд. лв. от европейския фонд за възстановяване", допълни Делчев.

Той посочи, че от партньорската мрежа "Изправи се.БГ" отдавна предлагат електронни рецепти и адекватни условия за доктори и медицински сестри, които 9 месеца след първия COVID случай още не са факт. "Правителството трябваше да преназначи част от държавните служители да отговарят за спазването на карантинните мерки от заразени и контактни, за което има недостиг и не се изискват специални знания", допълни Делчев.

Според него ключово важно е PCR тестовете да станат безплатни, както са в почти цяла Европа. "В момента цената от 110 лв. на едни тест, без който лекарите не приемат за лечение, е цената на един човешки живот. За сметка на това пари за асфалт има предостатъчно в новия бюджет – 1,7 млрд. лв. се отделят за магистрали", каза още председателят на ДБГ.

Според Делчев, правителството трябва незабавно да подаде оставка, защото всеки ден на власт струва човешки животи. Той обясни вкопчването във властта с желанието на управляващите да приемат още лобистки закони, като този за двойните неустойки в полза на фирмите за бързи кредити или този за криминализирането на споделените пътувания до училище или родния град.

Facebook logo
Бъдете с нас и във