Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБГ организира обществено обсъждане за държавното финансиране на партиите

В началото на юли ще организираме кръгла маса с представители на гражданското общество, НПО-та и политици, за да обсъдим държавните субсидии. На нея ще представим и нашия законопроект за справедливо финансиране на политическите партии. Това съобщи председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев.

По думите му предложението на ГЕРБ, което в момента се гледа в Народното събрание, не е минало през обществено обсъждане и няма адекватна оценка на въздействието. "Признак на самозабравяне е, една толкова важна за функционирането на демокрацията тема, да се решава от няколко партийни функционера без да има обществен консенсус за това", посочи пред БНР Делчев.

Председателят на ДБГ е убеден, че законопроектът за субсидия от 1 лв. има връзка с предстоящите местни избори. Според него ГЕРБ ще опитат всичко, за да си върнат Плевен и Добрич, в които търпят загуби от четири години. "Те разчитат, че след като бизнесът стане основен източник на финансиране на партиите, той, под страх от саморазправа, ще избягва да дарява на другите партии, а само на управляващата. Над всичко прозират опасенията на Борисов от загуба в София", смята Делчев. Според него, при добър кандидат, визионер, който познава проблемите на хората и на града и предлага работещи решения, за разлика от ГЕРБ, това е напълно възможно.

"На софиянци им омръзна да гледат ремонт на ремонта и разбити плочки по "Графа", само няколко дни, след откриването. Столицата има нужда от нов модел на управление, за да се развива", категоричен е Делчев.

В законопроекта, който ДБГ ще предостави на всички 240 депутати за внасяне, се предлага държавната субсидия да има различна стойност за гласовете, които една партия е спечелила. За първите 150 хил. гласа сумата на глас да бъде 11 лв., но за всяка следваща стъпка тя да се намалява с по 1 лв., като след границата от 1 млн. гласа партиите да получават по 1 лв. за всеки следващ глас. Председателят на ДБГ обясни, че това е регресивна скала, която ще спести 6 млн. лв. от бюджета и в същото време ще донесе справедливост, така че големите партии да не получават прекомерни суми, които не могат да изхарчат, а малките - недостатъчни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във