Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБГ настоява Общинската избирателна комисия и Столичен инспекторат да глобят ГЕРБ заради незаконни билбордове

S 250 c34fb9ac e828 428a bb5d d2ac95b9cb36
S 250 d4dee3aa 1c99 435c 9107 73fd0b05dd93

Коалиция „Движение България на гражданите“ (ДБГ, ЗНС, НДСВ, Път на младите) сигнализира Общинската избирателна комисия и Столичен инспекторат за винили и транспаранти на Йорданка Фандъкова и кандидати на ГЕРБ, поставени в нарушение на общински нормативни актове и Изборния кодекс.

От ДБГ посочват, че голяма част от поставените реклами нарушават изискванията на Наредбата за рекламна дейност в Столична община, тъй като покриват прозорците на сгради или заемат повече от 75% от площта им, което е забранено. Има и транспаранти, които нямат необходимите разрешения за поставянето им върху частни сгради. Част от рекламите са поставени и на по-малко от 50 метра от места, в които ще има секции за гласуване, което е в разрез с Изборния кодекс, уточняват от коалицията.

"Очакваме своевременна проверка и бързо произнасяне по нашия сигнал", коментира Димитър Делчев, водач на листата на „Движение България на гражданите“. В отговора си за броя на билбордовете на Фандъкова от ГЕРБ-София пропуснаха да отговорят на другите въпроси и най-вече защо са сложили реклами на непозволени места.

"Сякаш трябва да сме свикнали правилата да важат за всички други, но не и за управляващите. Искаме да видим дали компетентните органи ще имат смелостта да санкционират нарушителите, дори и ако те са настоящият кмет на София и районни кметове", завърши Делчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във