Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБГ изпращат на Путин книга за кирилицата

От "Движение България на гражданите" ще изпратят книга на Владимир Путин, в която е описан пътят на славянската азбука до Русия. Това обяви заместник-председателят на партията Димитър Делчев на страницата си във Фейсбук.

В понеделник с младежи от ДБГ ще предадат книгата в руското посолство, от където да я изпратят до Путин.

 „В "Граматика на старобългарския език" български учени, позовавайки се и на техни руски колеги описват, че именно в България руските книжовници се обучавали на азбуката. Надявам се руският президент да поправи пропуска си и книгата да обогати познанията му за историята на славянската писменост, която руснаците използват повече от 10 века. Русия да цели внасяне на напрежение на Балканите? Кога пък се е случвало това?“", написа Делчев. 

По повод изказването на руския президент, че азбуката е създадена по македонските земи се изказаха всички институции и партии. Огромната част укориха Путин за казаното. В сряда руският посланик Анатолий Макаров се срещна с премиера Бойко Борисов. 

Макаров заяви, че азбуката е създадена от братята Кирил и Методий, а 24 май е наш общ празник.

"Ние го честваме и в Русия, и тук в България", отбеляза то.

 Посланик Макаров каза също, че  е участвал във всички празнични мероприятия у нас по случай Деня на славянската писменост и просвета 24 май. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във