Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБГ иска оставката на Сачева заради провалени компенсации за служителите

Лидерът на ДБГ Димитър Делчев.

"Движение България на гражданите" заявява, че шумно анонсираната програма „Запази ме“ в помощ на бизнеса и работещите, е провал на властта в България.

"След получени десетки сигнали установихме, че компенсациите за голяма част от служителите, които са в неплатен отпуск заради затворен от държавата бизнес, не се изплащат вече два месеца. Правителствената програма е с бюджет от 50 млн. лв., осигурен от финансовия механизъм React-EU. Тя трябваше да изплаща по 24 лева на ден на служителите в затворени заради противоепидемичните мерки предприятия", се казва в позиция на партията на Димитър Делчев. По събрани от ДБГ данни, до този момент са заявени компенсации за 20 млн. лв., от които Министерството на труда и социалната политика е изплатило едва 500 хил. лв.

"Бойко Борисов дължи отговор на хората как се оцелява близо 2 месеца без доход и без компенсация. Част от кандидатстващите за помощта до този момент са получили само 24 лв. за последния ден на месец ноември. След приспадането на банковите такси излиза, че работник разполага с малко над 20 лв., за да покрие разходите си за месец и половина. Това е обидно отношение на властта към служителите, които плащат най-висока цена за кризата. В същото време правителството увеличи заплатите на държавните чиновници и раздава бонуси в администрацията", пише още в становището.

ДБГ настоява министърът на труда и социалната политика Деница Сачева да подаде оставка заради драстичното забавяне на изплащането на обезщетенията и лошото администриране на помощите за неработещите служители в затворени фирми. От партията призовават незабавно да започне изплащането на обещаните компенсации, за да се спасят служители от мизерия, заведенията от фалити, а националната програма от провал. "Ако това не се случи до края на седмицата, ще участваме в протест в защита на икономическото благосъстояние на българските граждани", заканва се "Движение България на гражданите", което е част от партньорската мрежа около Мая Манолова и Гражданска платформа "Изправи се.БГ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във