Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБГ: Фалитът на МВР превръща почтени хора във въоръжена съпротива

Фалитът на системата за сигурност превръща почтени хора във въоръжена съпротива и се стига до случаи като този в Пловдив. Само преди дни министърът на вътрешните работи обяви, че едва 1 от 4 битови престъпления бива разкривано. Тази неефективност на МВР кара хората да поемат защитата на живота на семействата и имуществото си в свои ръце. Това се казва в позиция на партия "Движение България на гражданите" по повод убийството в Пловдив.

"Неосъществената вече 10 години реформа в МВР от ГЕРБ доведе до пропастта, която има днес в системата за сигурност, и за която трябва да се понесе политическа отговорност. Недопустимо е да се дават все повече средства за сектора без никакви реформи. Затворите са се превърнали в места за усъвършенстване на уменията на престъпници, вместо в институции за превъзпитание. Никой не си представя, че при ситуацията в момента - 1 пазач на 100 затворници, може да се постигне какъвто и да е възпитателен ефект. Необходима е политическа воля за промяна на системата и разработването на стратегия за подобряване на ефективността й, осигуряване на по-добри условия на работещите в затворите и увеличване на бройката им", се казва в позицията.

От партията препоръчват вместо депутатите да се занимават с популистки промени в Наказателния кодекс, да създадат стабилна законова база за еднаква практика на съдилищата по случаите на неизбежна отбрана и превишаване на пределите й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във