Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ: Важно е да се направи опит за кабинет с първия мандат

Важно е да се направи опит за съставяне на кабинет с първия мандат. Това подчерта съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов на консултациите при президента Румен Радев за сформиране на ново правителство в рамките на 47-ия парламент. В срещата участваха и другите двама съпредседатели на обединението – Атанас Атанасов и Владислав Панев.

Президентът изтъкна, че хората очакват от политиците усилия за разрешаването на кризите, една от които е политическата. Той поздрави последователната политика на ДБ за съдебна реформа. Същевременно обаче отбеляза, че темата е "изпаднала от фокуса на кабинета", а това е и една от причините за срива на доверието в правителството. "Не мисля, че изпълнителната власт или кабинетът са основните фактори за забавянето. Това се случи в парламента заедно с невъзможността на парламента да дефинира приоритети", отговори му Христо Иванов.

Съпредседателят на ДБ посочи, че консултациите са именно антикризисна мярка, доколкото целта на Конституцията е да има излъчено правителство и да не се стига до предсрочни избори. "След толкова предсрочни избори е ясно, че това не може да бъде панацея. За нас кризата има още един аспект – на политическата класа, в която всичко е твърде лично. Оказа се невъзможно да се води разговор по съществените проблеми. Надявам се, че в крайна сметка, въпреки всички затруднения, консултациите ще се случат съдържателно и с участието на всички", допълни той.

След срещата Иванов заяви, че от обединението са готови за диалогичност. "Винаги сме били диалогични и сме се стремили да слагаме националните приоритети пред скоби", каза той. "Смятаме, че усилието за съставяне на управление с първия мандат е най-здравословното и сме заявили многократно, че ще подкрепим такова усилие. За нас е ясно, че такова управление трябва да бъде насочено към решаване на очевидните проблеми - еврозоната, превъоръжаването на българската армия, изчистването на руското влияние от сектор Сигурност - приоритети, които смятаме за важни. Довечера ще видим каква е визията на ПП каква и ще го обсъдим", уточни депутатът. "За нас е ясно, че един следващ парламент не изглежда да е по-добър от гледна точка на възможностите да се търсят работещи уравнения. Така че ще обсъдим как си представя мандатоносителят възможните политически формули. Ние наша политическа формула не смятаме да предлагаме", отбеляза той. И поясни, че от ДБ не са мандатоносители и нямат намерение да преговарят с депутати от ГЕРБ и ДПС. По думите му трябва да се намери формула, при която ГЕРБ и ДПС трябва да са извън изпълнителната власт.

Консултациите при президента днес започнаха с "Има такъв народ", предстои среща и с "Възраждане". Вчера на поканата на президента се отзоваха от ГЕРБ-СДС и ДПС. "Продължаваме промяната" и БСП пожелаха да се отложат консултациите, докато не бъде приет държавният бюджет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във