Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ: Служебният кабинет ни поставя в газова зависимост от Кремъл

Съпредседателите на ДБ Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев

"С разнообразни маневри откакто е на власт, служебното правителство се опитва да върне "Газпром" като основен доставчик на синьо гориво за България. То не само рискува да остави страната без сигурни доставки през зимата, но и да я постави отново в зависимост от Кремъл, който използва износа на енергосуровини като политическа бухалка". Това се казва в позиция на "Демократична България". "Служебният кабинет се опита да заблуди българските граждани с купуването само на един от резервираните от България седем танкера с втечнен газ, с цел  да се създаде разбиране, че няма други алтернативи и накрая да се принудим да се обвържем отново с "Газпром". В последните две седмици правителството проточи преговорите с Турция за осигуряване на терминали за втечнен газ, през които да получим количествата от танкерите на американската фирма Cheniere", изтъкват от ДБ.

В позицията се казва, че с действията и бездействието си служебният кабинет "връзва ръцете" и на следващото редовно правителство. Затова от ДБ настояват служебната власт в спешен порядък да запази слотове на гръцкия терминал за ноември и декември, включително след рамково споразумение за солидарност за използването на терминала. Друго искане е да се сключи споразумение с Турция за междусистемно свързване, така че България да може да внася втечнен газ по всяко време, както и да сключи договор за доставки на втечнен газ за минимум 12 месеца, за да се гарантира потреблението в България, дори при пълно спиране на руския газ за Европа тази зима.

Друго спешно действие, за което от демократичното обединение настояват, е издаването на акт 16 на интерконектора с Гърция, за да получим евтиния азерски газ по нея преди началото на отоплителния сезон.  От ДБ искат и да се потърси възможност за суапови сделки за внос на природен газ от Алжир, включително чрез износ на зърно, както и за план за компенсиране на битовите потребители и на бизнеса заради високите цени на газа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във