Банкеръ Daily

Евродепутатът Андрей Новаков сезира комисия на ЕП:

ДБ се намесва в работата на държавни институции

Евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков е сезирал комисията по бюджетен контрол на ЕП със сигнал за намеса на "Демократична България" в работата на държавните власти в България.

Обединението внесе законопроекти за закриване на специализираните съдилища и прокуратури, както и за преструктуриране на антикорупционната комисия, в т.ч. и прекратяване на мандата на нейния ръководител Сотир Цацаров.

"И точно, защото се прави по този начин, това буди много тревога и съмнения, включително у мен и у нашите европейски партньори. Първо, защото това прекратява в известна степен дейността на една комисия и то по досиета, които вече са в ход", заяви Новаков пред БНР.

По думите му това означава, че позициите на тази комисия, включително в съдебна фаза, ще бъдат разклатени. "Но буди и съмнение, че това би засегнало дела, знакови за българския народ и би – хипотетично, ощетило хазната с милиарди. Защото в крайна сметка средствата, които тази комисия секвестира, са в полза на фиска, в полза на държавния бюджет", обясни той.

"Да преструктурираш такива важни органи… И двамата с вас знаем, че КПКОНПИ е една от институциите, която сътрудничи и с Европейската сметна палата, с ОЛАФ и прочие - да се преструктурира и то по начин, по който пряко да влияе  върху работата, е наистина много тревожен за мен и аз искам Комисията по бюджетен контрол бързо да се заеме, да изиска някакво обяснение защо това се налага и как ще продължат да работят европейските институции с нашата комисия", каза още Андрей Новаков.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков настоява Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент да направи проверка и да изслуша аргументите за законопроекта на "Демократична България", който представлява намеса в дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Това съобщиха и от персцентъра на ГЕРБ.

Новаков е изпратил писмо до председателя на ресорната комисия Моника Холмайер, с което я сезира за опит за политизиране и застрашаване независимостта и работата на КПКОНПИ. В писмото се посочва, че инициираните промени в закона ще имат директен ефект върху вече образувани производства и стартирали дела за отнемане на активи на стойност над 3 млрд. лв.

"Няма да допуснем опити за намеса в работата на признат от европейската общност български орган за борба с корупцията, който успешно сътрудничи с други европейски институции. Тук няма място за политически игри и защита на бизнес интереси", коментира Новаков, цитиран от партийния пресцентър. "Намесата в работата на този орган единствено би сложила петно върху имиджа на страната ни, заявила ясно и с конкретни действия волята за реформи за постигане на ефективна борба с корупцията и върховенство на правото", допълва евродепутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във