Банкеръ Daily

Ивайло Мирчев:

ДБ се надява да научи министрите преди връчването на мандата

За всеки разумен човек би било неприемливо да разбере, да чуе имената, които се очаква да подкрепи, в деня на гласуването или часове преди него. Това заяви Надежда Йорданова от "Демократична България".  

"Продължаваме да нямаме искания за министерски места", уточни Йорданова пред БНР. Тя допълни, че няма решение на парламентарната група на ДБ как ще продължат преговорите с ИТН след напрежението вчера. 

„Демократична България“ се надява да научи кои са предложени за министри в кабинета на „Има такъв народ“ преди връчването на мандата. Това заяви в парламента депутатът от коалицията Ивайло Мирчев. Той обърна внимание, че ако партията на Слави Трифонов действително иска подкрепата на „Демократична България“, трябва да прояви повече кооперативност. 

Коалицията обаче няма да потърси нова среща, тъй като това е в ръцете на мандатоносителя, заяви още Мирчев. В досегашните срещи от „Демократична България“ многократно са настоявали да научат състава на проектокабинета.

„Тъй като наистина сме изключително добронамерени, надявам се поне в тези няколко часа, когато ни се иска подкрепата, да ни бъде казано кои са все пак тези министри. Дайте поне да видим кои са министрите, защото е много неловка ситуацията“, заяви Ивайло Мирчев.

Извън дневния ред на вчерашния парламентарен ден остана проектът за решение, с което главният прокурор да бъде задължен да внесе доклад относно дейността на Бюрото за защита на свидетели. "Не стигна парламентарното време", поясни Надежда Йорданова.

"Това по никакъв начин нито ни обезкуражава, нито намираме в него тревожен сигнал. Следващата парламентарна седмица предстои, ние ще настояваме тази точка да е една от първите в следващите парламентарни дни", каза още тя.

„Главният прокурор, дори да се опита да удължи времето за изготвянето на този доклад, едва ли ще се получи. Не очаквам повече от седмица да отнеме физическото изпращане на един доклад от сградата на Главна прокуратура до Народното събрание“, коментира Йорданова.

„Трябва да разберем причините, поради които Бюрото за защита не изпълнява основната си функция – да охранява и защитава лица, които са застрашени в рамките на наказателното производство“, подчерта Надежда Йорданова.

Според нея е необходимо да се предприемат действия за промяна в статута на Бюрото, а ДБ има законодателна готовност в тази посока.

„Бюрото за защита трябва да се върне към своята същност – за застрашените лица в наказателното производство, а охраната както на главния прокурор, така и на други застрашени магистрати - нека това да бъде по реда, който се прилага за всеки един висш служител в държавата", посочи Йорданова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във