Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ призовава президента да свика КСНС за ковид кризата

“Демократична България“ призовава президента Румен Радев да прекрати кампанията си и да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във връзка с ковид кризата, се казва в официално становище.

От обединението смятат, че действията на правителството са непредсказуеми.

„Действията за овладяване на ковид вълната се превръщат в политическа и институционална криза. Прилагат се мерки без никаква предсказуемост, без обществена подкрепа, без никаква информационна кампания, без адекватни мерки за компенсация за семействата и бизнеса“, казва в становището.

Според „Демократична България“ на заседанието на КСНС партиите трябва да се опитат да постигнат съгласие по работещи мерки за справяне с кризата.

„КСНС трябва да одобри план за ясни, предвидими и обществено приемливи мерки за овладяване на ковид вълната. Той е необходим, за да се изгради политически консенсус и партиите да загърбят популистките залитания в предизборно време и всички заедно да постигнем работещи и обществено приемливи решения“, се казва още в позицията на „Демократична България“.

След анонса за въвеждането на зелен сертификат, политическите партии се опитаха да яхнат общественото напрежение срещу здравния министър в служебното правителство Стойчо Кацаров. Неговата оставка бе поискана от БСП, ГЕРБ, ВМРО и "Възраждане". Мая Манолова от ИБНИ пък заяви, че ще атакува заповедта за зеления сертификат в съда. 

"Очаквам правителството по най-добрия начин да преведе обществото ни през тежката криза с коронавируса. Убеден съм, че се прави всичко възможно, за да не се допусне пълно затваряне на държавата и икономиката, както и лишаване от социален живот", заяви в отговор към партиите президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев. 

Според Радев няма политическа сила, която да не се възползва от ситуацията за предизборни цели. "Ако има несъвършенства в заповедта, то експертите в министерствата работят за отстраняването им, но кадрови промени към момента не се налагат“, допълни държавният глава. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във