Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ предлага изслушване на Гешев и комисия "Магнитски"

Депутатите ще разгледат редица предложения за създаване на временни анкетни комисии и проекторешения за публични изслушвания. Очаква се да приемат и правилника за дейността на Народното събрание. Според новия проект на правилник блиц контролът на министрите в постоянните парламентарни комисии ще е всеки първи вторник, първа сряда или четвъртък на месеца.

Депутатите във временната комисия се обединиха да има отделна Комисия за контрол на службите за сигурност и прилагането на специални разузнавателни средства и Комисия по въпросите на Европейския съюз, да се слеят комисиите по образованието и науката и по младежта и спорта и да има подкомисия по туризъм. Планира се създаването на 21 постоянни комисии в Народното събрание. 

"Демократична България" са внесли предложение за изслушване на главния прокурор Иван Гешев и създаване на анкетна комисия във връзка с наложените от САЩ санкции по глобалния закон "Магнитски". По закона "Магнитски" бяха санкционирани Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

ГЕРБ също са активни при предложенията за временни комисии и изслушвания. Партията на Бойко Борисов иска създаване на комисия, която да провери обстоятелствата при изнесената информация за подслушване на политици и граждани. Иска и поредно изслушване на вътрешния министър Бойко Рашков.

Предвидени са още изслушвания на председателя на КЕВР Иван Иванов, на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев и на министъра на енергетиката Андрей Живков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във