Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ поиска дебатът за отстраняването на Гешев да е публичен

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов

Парламентарната група на "Демократична България" поиска публичност от Висшия съдебен съвет при разглеждането на искането за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Това обяви в декларация от името на парламентарната група председателят ѝ Христо Иванов. Той посочи, че подкрепя искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за отстраняване на обвинител номер едно.

"Нормално е ВСС да разгледа това искане, да се произнесе по него и да отстрани Иван Гешев. Единственото нещо, което можем да кажем на ВСС, е да осъзнае сериозността на националния интерес, с който борави и го призоваваме, ако все пак образува такова производство, то да бъде публично заради надделяващия публичен интерес и важността на това, което предстои да се случи. Нека всички да видят с какви аргументи ще бъде взето едно или друго решение", каза Иванов. 

"Тази ситуация е още един аргумент за това, което вчера анонсирахме - време е всички ние да започнем спешна сериозна дискусия по необходимостта от дълбока конституционна промяна в българското правосъдие", посочи депутатът.

От "Демократична България" излъчват Атанас Славов, доцент по конституционно право, за контактно лице. В четвъртък ще бъде изпратена писмена покана към всички парламентарни групи - да излъчат такива лице, за да обсъдят предварително организирането на една обща публична дискусия. Именно по време на тази дискусия, по думите на Иванов, всяка парламентарна група следва да заеме своята позиция във връзка с необходимостта както от реформа на правосъдието и конституционна реформа на статута на главния прокурор и прокуратурата, така и по всички други теми свързани с правосъдието.

Иванов подчерта, че тази тема "удря в сърцето" българската държавност и суверенитет и затова от ДБ няма да се съгласят тя да бъде размита: "Нека да започнем този дебат и нека да опитаме да завършим тази национално отговорна работа в името на всички."

Председателят на ПГ на "Демократична България" припомни, че ВСС е органът, който трябва да гарантира независимостта на съдебната власт, а в момента по думите му, е "главен изпълнител на поставянето ѝ в зависимост". А това "налага останалите власти в защита на Конституцията и на републиката да не стоят равнодушни".

Иванов каза, че от ДБ нямат високи очаквания, че ВСС този път ще "реагира по по-адекватен начин" и припомни текста от Конституцията, който въвежда като основание за освобождаване на магистрати, включително на главния прокурор, действия, които накърняват престижа на съдебната власт. 

Депутатът попита, какъв престиж има българската съдебна власт, особено българската прокуратура и изтъкна, че България е под три мониторинга. Последният доклад на Европейската комисия отново ни напомня проблема за ненаказуемостта на главния прокурор. А България е станала обект на безпрецедентна интервенция в нашия правосъден суверенитет с акта Магнитски, отбеляза той.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във