Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ очаква чрез мандата на БСП да се излъчи премиер от ПП

От "Демократична България" вече са взели решение да участват в разговорите за кабинет с третия мандат, независимо кой е мандатоносителят. Те очакват третият мандат да се разглежда като общ, който да е опит за излъчване на премиер от страна на "Продължаваме промяната". Това обясни в кулоарите на парламента председателят парламентарната група на ДБ Христо Иванов. "Ако от БСП ни поканят, ще проведем среща, но реалните преговори ще преценим дали можем да ги водим, едва след като има излъчен кандидат-премиер, което означава, че е намерена формула, която да реши противоречията между "Продължаваме Промяната" и "Има такъв народ", и вече ще знаем, че мандатът е реално на ПП. Тоест от ПП са припознали възможността да потърсят подкрепа за свой кандидат за премиер и ние ще започнем разговорите по съдържание с него или нея", обясни Иванов.

"Демократична България" се състои от три формации, чиито органи все още си изясняват позицията. Вчера "Да, България" е провела Национален съвет. "Решението беше да получим мандат за участие в разговори за възможностите за съставяне на правителство с третия мандат", посочи още депутатът. "Нашият Национален съвет ще вземе окончателно решение, ако и когато има излъчен кандидат за премиер от страна на ПП и видим, че те са се споразумели, че наистина програмата, която беше договорена за първия мандат, остава в сила, намерени са необходимите депутати за мнозинство", добави той. И отбеляза, че ако ще се привличат други участници, техните гледни точки трябва да бъдат отразени в програмата.

В отговор на въпрос той призна, че имат проблем с това, че мандатът е на БСП: "За нас ще бъде много важно до каква степен третият мандат ще бъде изпълняван като кризисен , който не е политически, а е колективен." Бил е проведен доста труден Национален съвет на "Да, България", затова Иванов отново призова мандатоносителя за максимална неутралност. От ДСБ и "Зелено движение" тепърва ще вземат своето решение и тогава ще има консолидирано решение на "Демократична България".

Помолен да коментира думи на депутата от "Продължаваме промяната" Радослав Рибарски, че ПП се обединява около Асен Василев за кандидат-премиер, председателят на ПГ на ДБ каза, че нямат никакъв проблем с такова предложение, защото още при първия мандат са го подкрепяли. ДБ ще подкрепи и вътрешния министър в оставка Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ.

На въпрос във връзка със запис в изработената управленска програма за подновяване на преговорите с "Газпром", Христо Иванов призова "да не четем неща между редовете, които не фигурират, и да оставим тези текстове, които са договорени, да бъдат прилагани от Министерския съвет, който бъде излъчен". "Да не се опитваме в рамките на коалиционните преговори да водим и преговори за доставка на газ, защото няма да стане нито едното, нито другото", апелира той. Мнението му е, че по същия начин стои и въпросът с експулсирането на руски дипломати. "Нека да оставим професионалната дипломация да се занимава с този въпрос. Връщане назад по тази тема означава огромно национално унижение, което никой не може да си позволи да направи, каквото и да мисли за това решение", изтъкна депутатът. 

По думите му вероятно срещата с левицата ще се проведе в четвъртък (21 юли).

Facebook logo
Бъдете с нас и във