Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ не държи да получи мандат за съставяне на правителство

S 250 1ae796af 5baa 4458 8a19 90f6df5de297
S 250 41c92a92 1a56 423c 8f03 e27cca7f2758

Президентът Румен Радев провежда консултации за съставяне на правителство с петата по големина парламентарна група на "Демократична България". На срещата присъстват съпредседателите на обединението Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов.

Мястото на вашата коалиция е важно, защото в нейно лице десният избирател отново намери своето представителство в българския парламент. Отреди ви важна роля в 45-тото НС, не по-малко важна роля в общия политически дневен ред на страната. Това каза президентът Румен Радев в началото на консултациите с "Демократична България". "Искам да знам каква е вашата готовност да се създаде правителство, както и за третия мандат за съставяне на кабинет, ако той дойде при вас", попита той. 

„Изправени сме пред редица предизвикателства, които изправят това Народно събрание пред отговорната мисия да състави най-скоро оперативно и отговорно правителство”, каза още държавният глава. „Знам, че имате амбициозни предложения за промени. Вие сте и единствената коалиция до момента, която заяви готовност и внесе проекта за промяна на Конституцията, който все още не може да достигне до пленарна зала”, допълни още Радев.

„От една страна този парламент трябва да вземе важни решения в областта на законодателство, да чуя и какви са според вас приоритетите, защото има много предложения за промени в законите. От друга страна, те имат нужда от време, но не можем да даваме време в един неопределен хоризонт, защото можем да изпаднем в политическо безвремие, от което страната ни губи всеки ден. Балансът е труден, но се надявам, че с вашата експертиза и опит вие ще бъдете активна страната в намирането на решение“, каза още той.

"Знаете, че сме изправени пред редица значими предизвикателства - както във вътрешен, така и във външен план, които изправят това Народно Събрание пред отговорната мисия да състави възможно най-скоро оперативно, отговорно правителство, ползващо се със солидна парламентарна подкрепа. Всички знаем, че има нужда да се вземат важни и съдбоносни решения, които определят развитието на страната в един дългосрочен хоризонт. Не трябва само да отговорят на предизвикателствата на средата на сигурност на тежката икономическа криза, но и по най-добрия начин да се възползват така от европейските средства, че да модернизират страната, да изведат икономиката и обществото ни на едно ново равнище“, допълни президентът.

„Без да създавам някакви внушения и да водя дебат в тази посока, аз съм длъжен като президент да отчитам всички аспекти за повереното ми от Конституцията правомощие, така че отправям към вас въпрос за хипотетичен трети мандат, ако не сполучат другите два. Искам да знам вашето отношение по този въпрос и вашата готовност да се работи в тази посока, изобщо за съставяне на правителство. Искам да знам приоритетни цели, какви инструменти и механизми вие виждате и ще работите по тях за намиране на консенсус, общо решение за постигане на едно не перфектно, но рационално решение в тази трудна обстановка за България“, каза той.

"Демократична България" има своята амбициозна визия за кризите в държавата. Считаме, че на първо място е волята на избирателите. На ДБ избирателите отредиха пето място. Не считаме, че това предполага мандат за съставяне на правителство", заяви Христо Иванов. "Ако от ИТН потърсят нашата подкрепа ще влезем в откровени и задълбочени разговори", уточни той.

"Не смятаме, че с 27 депутата можем да имаме претенция за управленски мандат. Но нека да извървим хода до третия мандат и тогава ще дадем окончателна оценка на ситуацията", допълни Иванов. 

По думите му ДБ няма да поставя предварителни условия. "Трябва да преценяваме отговорността не само да бъде излъчено управление, а това да бъде кабинет на промяната. Осъзнаваме своята отговорност за създаване на такова правителство, но не бива да отхвърляме и възможността за провеждането на още по-честни и излъчващи доверие предсрочни избори", допълни той. 

"Поставихме своите дългосрочни законопроекти, но сме готови да осигурим и краткосрочна перспектива с бързи промени, необходими за провеждането на предсрочни избори", обясни Христо Иванов. 

Отдаваме особено значение на кризата на държавността като предпоставка за решение на всички останали въпроси, каза по време на консултациите председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов.

„Ситуацията е сложна на много нива. България е изправена поне пред три кризи. Първата очевидно е здравната криза. Втората – икономическите последици, но те преливат към икономическа депресия, на прага на която се намира страната, която изисква бърза и амбициозна модернизация. Тук е връзката с възможността, която ни дава Планът за възстановяване и устойчивост, ако съумеем да превърнем този ресурс в инвестиция в тази модернизация, ще можем да дръпнем страната напред. Третата криза е тази на държавността“, допълни той.

„Отиващото си управление не е просто поредното правителство, което поради изтичане на мандата си слиза от сцената като част от нормален демократичен процес. Тук става дума за едно управление, което е натоварено с изключително тежки проявления на дълбоката институционална криза, в която страната ни се намира", подчерта Иванов.

По думите му, за съжаление, тази криза нито започва, нито свършва с това управление. "Трябва не просто да приключим 10-годишното управление на Борисов и да излезем и да си отдъхнем от това, но и да видим в дълбочина, в корена, онези предпоставки: институционални и конституционни, които са направили възможни тази проблематика и дефицити, за да можем да намерим трайно решение“, изтъкна още Христо Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във