Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ настоява за още подобрения в плана за Борисовата градина

Общинските съветници от „Демократична България“ в София настояват за допълнителни подобрения в проекта за подробен устройствен план на Борисовата градина. В становище до Столичния общински съвет те заявяват, че не са изпълнени настояванията на съветниците и обществеността за ограничаването на строителството на сгради, извеждането на паркингите извън парка и уреждането на въпроса с частните имоти.

„През 2019 г. нашите представители в местната власт с огромна подкрепа от гражданското общество разобличиха кмета на София и разкриха огромното строителство и сеч на дългогодишни дървета, което предлагаше в тогавашния вариант на ПУП“, се казва в становището.

Благодарение на силния натиск от съветниците на „Демократична България“ и гражданите беше изготвен преработен вариант на плана на парка. Той обаче не се съобразява с някои от основните критики към първоначалния вариант.

„Въпреки че на пръв поглед преработеният проект е съобразен с част от справедливите искания на нашите представители, гражданите и експертите, по-задълбоченият прочит показва, че отново не е изпълнена основната задача на плана – недопускане на строителство в градината и общественото ползване на частните имоти“, се казва в становището.

Освен че не се оставя възможност за бъдещото им отчуждаване, важни обекти като къпалнята "Мария Луиза" и Летният театър са оставени за ограничено обществено ползване в пряко нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Затова общинските съветници ще предложат къпалнята и театърът да се предвидят като „обекти на социалната инфраструктура публична общинска собственост“, което да позволи отчуждаването им в обществена полза.

„Общинските съветници от „Демократична България“ настояваме от проекта да отпадне новото строителство на сгради, паркингите да бъдат изнесени от територията на парка и всеки нов обект да бъде преосмислен в зависимост от неговата обществена необходимост и загубата на растителност, която ще коства“, допълват съветниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във