Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ настоява пред ЦИК за независим одит на машините за гласуване

Снимка: Архив

“Демократична България” предложи на Централната избирателна комисия конкретни решения и ред за извършване на независим одит на машините, с които ще се гласува на 4 април, и за предоставяне на достъп до данните от флаш паметите им в изборната нощ. Още от миналата година “Демократична България” настоява за това, а в първите дни на 2021 г. внесе в ЦИК и официално искане, посочват от обединението.

"Смятаме, че предоставянето на такъв инструмент ще повиши доверието в изборния процес", заявяват от "Демократична България"/

Миналия месец бе публикувана методика, по която Държавната агенция “Електронно управление” (ДАЕУ), Българският институт по метрология (БИМ) и Българският институт по стандартизация (БИС) ще удостоверят съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс и с техническата спецификация. Удостоверяването на съответствието на машините обаче е само част от задачата по гарантиране на прозрачността и сигурността на процеса. 

Не по-малко важна е цялостната оценка на качеството и сигурността на машини, в това число техният софтуер и хардуер, а за целта се минава и през проверка за непредвидени проблеми, които не са изрично включени в техническата спецификация. Затова “Демократична България” предложи на ЦИК конкретен ред, по който работата на отговорните институции да бъде допълнена от външни експерти, в т.ч. представители на партиите и коалициите, участващи в изборите.

Във връзка с обработването на резултатите от машинния вот “Демократична България” предлага информацията от флаш паметите им да бъде публикувана в реално време, след обработка в районните избирателни комисии, и да включва оригиналните данни, включително данни за електронен подпис, криптографски хешове. “Това ще позволи всеки, а не само изборната администрация, да се увери в автентичността на данните от машините и да ги отнесе към данните в съответните секционни протоколи”, се казва в писмото до ЦИК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във