Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ настоява да се дефинира понятието благосъстояние

Елисавета Белобрадова, ДБ

По време на дискусията по тема "Труд и социална политика" между евентуалните бъдещи коалиционни партньори, "Демократична България" настоя да се дефинира понятието благосъстояние. Според формацията това трябва да стане като се постави концепцията за термина, включително благосъстояние на детето, в основата на нормативната база. Според обединението липсата на дефиниция за детската бедност пречи на това да се подпомагат децата, да се инвестира в политики, които да повишават тяхното благосъстояние, качество на живот и включване.

"Демократична България" иска детските градини да станат национален приоритет, за да могат родителите да съвместяват успешно личен и професионален живот. По думите на Кристина Петков  романтично е детските градини и ясли да са безплатни, но още по-важно е да има ясли и градини за всички деца. От партията считат, че трябва да има регулиране на професиите в социалната сфера (напр. социален работник, клиничен социален работник, психолог, психотерапевт и логопед), защото България е една от малкото страни в Европейския съюз, която не е направила това.

Елисавета Белобрадова, Стоян Михайлов, Кристина Петкова и Владислав Панев изтъкнаха, че имаме огромен проблем с всички, работещи в социалната сфера, не само социалните работници, като това се изразява в недостатъчната подкрепа от държавата, липса на изисквания към квалификацията и липсата на стандарти. Според тях възнагражденията в сферата трябва да са обвързани с резултати.

От формацията считат за притеснително това, че разликата между минималната и средната пенсия е станала прекалено малка, а дългосрочно хората трябва да бъдат насърчавани да се осигуряват върху реални доходи.

Белобрадова призова системата на ТЕЛК да бъде премахната и да се премине към международната система за оценка на възможностите на хората. В момента тази система съществува само, за да се получават пенсии, а няма за цел хората да се включат в социалния живот, каза тя. ДБ предлага и създаването на Пътна карта, която да е въз основа на регистри за всички уязвими групи. Обърна се внимание и на раздутата администрация и същевременната липса на хора на терен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във