Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ иска в ръководните екипи на властта да няма хора на бившата ДС

„Демократична България“ ще постави пред коалиционните си партньори въпроса за лустрация при назначенията, така че в ръководните екипи да няма хора, свързани с бившата Държавна сигурност, обяви председателят на парламентарната група Христо Иванов.

„Според коалиционното споразумение политическите кабинети са по усмотрение и преценка на съответния министър. Но нашата позиция за необходимостта от лустрация, особено що се отнася до системата за сигурност и външните отношения и особено в контекста на това, което се случва в региона, е ясна и последователна. И ние ще поставим тази тема пред нашите коалиционни партньори, за да я обсъдим“, заяви Иванов в парламента.

Така той коментира появилата се информация, че в кабинета на външния министър Теодора Генчовска като съветници са назначени сътрудници на Държавна сигурност като Петко Сертов и Петьо Петев. Христо Иванов обясни, че „Демократична България“ няма право на вето на тези назначения, но ще бъде изразено несъгласие.

Министърът на отбраната Стефан Янев ще бъде извикан на изслушване в бъдещата комисия по отбрана в парламента, за да разясни защо и дали е против увеличаване на войските на НАТО в България, заяви още Иванов.

„Бихме подкрепили всички мерки свързани с укрепването на нашата отбрана и способност да противостоим на засилването на руското влияние в района. Позицията на министъра на отбраната изисква минимум добро изясняване“, обясни Иванов.

Христо Иванов поясни, че „Демократична България“ държи България да развива пълноценно членството си в НАТО.

Всяка политическа сила в коалицията носи отговорност за назначенията, които прави в ресорите си. Така депутатът от „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев коментира казуса „Сертов“.

Преди ден се появи информация за назначението на бившия председател на ДАНС Петко Сертов и още трима души, свързани със службите на тоталитарния режим в пенсионна възраст, за съветници на външния министър.

Михнев не изключи въпросът да бъде поставен на коалиционен съвет.

„Не познавам господин Сертов… В листите на „Продължаваме промяната“, сред нашата парламентарна група, както и сред съветниците на нашите министри, такива лица няма“, допълни той.

Междувременно от „Има такъв народ“ обявиха, че Петко Сертов няма да е съветник на министъра на външните работи и за съветници няма да бъдат назначавани лица, свързани с Държавна сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във