Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ и ИТН отказаха разговори за правителство с ГЕРБ-СДС

„Демократична България“ отказа среща и разговори с ГЕРБ за подкрепа на предложения от тях за премиер Даниел Митов. Съпредседателят на обединението Атанас Атанасов заяви, че допирни точки с ГЕРБ нямат.

„Ние вербално и писмено отказахме среща с кандидата за министър-председател, излъчен от ГЕРБ, по една много проста причина…Той каза, че предлагат на ДБ разговори за съставяне на правителство, защото сме били най-близко идеологически до тях. Идеологията на ГЕРБ е корупцията, нагласените обществени поръчки, обръчите от фирми, така че нямаме никаква допирна точка с тях и няма за какво да си говорим. И най-добре е да се смирят и да разберат, че българският народ повече не иска управление на ГЕРБ. Така няма какво да си говорим“, обясни той.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов добави, че биха разговаряли с партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ за подкрепа за съставяне на правителство с техен мандат.

По-рано днес и от "Има такъв народ" на Слави Трифонов отказаха разговори с ГЕРБ-СДС.

Партия „Има такъв народ“ няма да се отзове на поканата на ГЕРБ-СДС и да води преговори за подкрепа на кабинет с техен мандат. Това заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов. 

„Поканихме Борисов на изслушване – него го няма. Така че те могат да правят каквото си искат, въпросът е ние какво решение ще вземем. Като сме казали, че няма да се водят разговори за кабинет с тези партии от статуквото, няма да се водят“, категоричен е той.

Балабанов обърна внимание на, по думите му, готвен капан от ГЕРБ за третия опит за съставяне на правителство. „Когато дойде при нас, ние ще решим какво ще правим и ще стане ясно и ако случайно мандатът отиде в трета партия по избор на президента, бъдете убедени, че тази партия предложи ли кабинет, ще бъде подкрепен вероятно от ГЕРБ в пленарна зала и ще видим една много странна и брутална коалиция. Обърнете внимание на това, това готвят според мен“, посочи той.

Преди това премиерът в оставка Бойко Борисов съобщи, че днес и утре ще има разговори с двете формации - "Демократична България" и "Има такъв народ".

Facebook logo
Бъдете с нас и във