Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ е готова да подкрепи само силно реформаторско управление

"Демократична България" все още не са взели окончателно решение дали ще подкрепят проектокабинета на Пламен Николов и очакват да видят в каква посока ще тръгне "Има такъв народ". От „Демократична България“ не са получили покана за преговори с ИТН за персоналния състав и подкрепа на правителството. Според коалицията вече е минал етапът, в който могат да предлагат имена за позициите в изпълнителната власт и спечелилите изборите трябва да понесат отговорността за съставянето на кабинет. 

Председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов обаче има резерви към поведението на ИТН: "Не се работи с политика на свършените факти... Фундаменталният проблем, който имахме с маниера на управление на Бойко Борисов е, че цялата власт беше концентрирана около един човек. Това даваше възможност за ниво на безконтролност, което се превърна в корупция. Сега се очертава формула и влизаме в ситуация, в която има център на вземане на решения около Трифонов, който е изнесен извън институционалната политика. Това е една черна кутия. Той действа обратно на формиране на доверие"

Иванов подчерта, че на ДБ "липсва критичната минимална доза информация, на базата на която да се вземе решение":  

"Не знам каква е формулата, но това, което се очертава, ме безпокои. Начинът, по който стана появяването на Пламен Николов, много ме притеснява. Става дума за процес без предсказуемост", обясни лидерът на "Да, България".

По думите му от ДБ са готови да подкрепят силно реформаторско управление, което да трансформира България.

"Ние трябва да сме убедени, че това се споделя от изграден екип, който може да го реализира, екип, който да има лидер. Осъзнавам, че е трудно да се намери такъв човек. Вместо това виждаме човек, за когото най-доброто, което можем да кажем за него е, че трябва да му се даде шанс. Но не можем да си позволим да влезем в такъв режим в тази ситуация", коментира Иванов пред националното радио.

Facebook logo
Бъдете с нас и във