Банкеръ Daily

Общество и политика

ДБ, ДПС, БСП, ГЕРБ и ПП искат ветото да бъде обсъдено още днес

"Демократична България“ (ДБ), ДПС, БСП, ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“ (ПП) искат и настояват темата за Република Северна Македония (РСМ) още днес да мине през парламентарната външна комисия. Една от партиите иска включително до обяд да се вземе решение на Народното събрание и за РСМ да бъде вдигнато ветото. Това твърди зам.-председателят на парламента и депутат от „Възраждане“ Цончо Ганев.

На брифинг той разказа пред журналисти, че на председателски съвет тази сутрин председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов е казал, че е разговарял с посланика на Франция. Ганев твърди, че Иванов е попитал дали може, ако до следобед депутатите приемат решение за РСМ, да изпълнят необходимите критерии. Депутатът от „Възраждане“ коментира, че целта е утре да има извънредна точка в дневния ред относно РСМ.

Лидерът на партията Костадин Костадинов призова да се спазва българският национален интерес. „Настояваме час по-скоро за разпускането на този парламент“, каза той.

Заседанието на Комисията по външна политика е насрочено за 15:00 ч., според сайта на Народното събрание. Първа точка в дневния ред е Представяне на становище и информация от Министерството на външните работи относно проект на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с РСМ и пакет документи на Председателството на Съвета на ЕС във връзка с процеса на разширяване.

Днес депутатите не успяха отново да съберат кворум за редовното заседание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във