Банкеръ Daily

Общество и политика

Дават повече пари за лечението на коронавируса

Увеличава се цената на клиничната пътека, по която се лекува COVID-19. Така От 1 август стойността се вдига от 600 на 1200 лв. Това решиха днес от Надзорният съвет на здравната каса и Българският лекарски съюз, броени часове след разговора на премиера Бойко Борисов с Националния оперативен щаб.

В клиничната пътека ще се включва и PCR тест при приемане в болница и лечение. На този етап тестването за хоспитализация не е задължително и не се предвижда да се въведе за всички лечебни заведения.

Обсъжда се и повишаването на цената на клиничната пътека и за нормално раждане - да стане 1100 лева, но промени при заплащане от страна на НЗОК за Цезарово сечение няма да има. В момента цената на двата вида раждане е една и съща, а това е довело до редица медицински диспропорции, обясни заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Новостите ще бъдат въведени чрез сключване на анекс към действащия Национален рамков договор. Увеличението на цените на клиничните пътеки ще е за сметка на оперативния резерв на НЗОК, в който към момента неразпределените средства са около 80 млн. лева.

„Засилваме готовността на болниците за лечение на българите с коронавирус. Трябва да свикнем да живеем с новата болест и да сме подготвени за възможно най-тежкото развитие на ситуацията“, заяви по време на срещата министър-председателят Бойко Борисов.  

Премиерът разпореди на здравния министър и на щаба да продължат изключително внимателно да следят и анализират данните на заболеваемостта у нас с цел възможно най-добра реакция на здравната ни система за опазване на здравето и живота на българските граждани.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във