Банкеръ Weekly

Общество и политика

Дават добавки към енергийните помощи

Около 270 хил. души ще получат добавка от 30 лв., похвали се социалният министър Хасан Адемов. Предложението да бъдат подпомогнати хората, които получават енергийни помощи, е прието единодушно от експертните групи към тристранния съвет и ще бъде гласувано в сряда от кабинета. Преди близо две седмици стана ясно намерението на кабинета да подпомогне хората с най-ниски доходи еднократно в края на отоплителния сезон.

На днешното заседание на тристранния съвет бяха обсъдени две наредби, но социалните партньори така и не стигнаха до съгласие и се наложи доработването им.

Едната наредба е за професионалните болести, като се предлага текстовете, че решенията на ТЕЛК важат три години, да бъдат заменени с "до три години".

Най-сериозен спор предизвика предложението на НОИ наследниците на починал човек с висше образование да могат да откупуват стаж от негово име, за да получат персонални пенсии. Аргументите против са, че по този начин се смесват социалното осигуряване и социалното подпомагане.

Когато става въпрос за деца, право на наследствена пенсия имат наследниците деца на родител, който е починал и има пет години осигурителен стаж, като за различните възрасти е една, три или пет години. Тоест ако си до 30 години, необходимият стаж, който трябва да имаш, за да получиш наследствена пенсия, е три години, каза социалният министър.

Това, което се предлага, е в случаите, в които починалият човек има висше образование, но няма необходимия стаж от една, три или пет години, да може стажът да се купи, като се плати по правилата за всички останали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във