Банкеръ Daily

Общество и политика

Даваме си сметка за зловредното влияние на Русия

"Днешното заседание е навременна възможност да обсъдим нахлуването на Русия в Украйна. Това нахлуване има огромно влияние върху Балканите." Това заяви румънският премиер Николае Чука. Днес (28 март) в резиденция "Бояна" по инициатива на българския премиер Кирил Петков се проведе среща правителствените ръководители на Румъния, Република Северна Македония и Черна гора.

"Обсъдихме как да подпомогнем възможностите на НАТО за защита на източния фланг. Приканих нашите съюзници да подпомогнем общите ни действия. Няма съмнение, че Русия е най-сериозната заплаха за общата ни сигурност. Трябва ни по-сериозна защита, за да предотвратим бъдещите ѝ действия", каза Николае Чука. "Даваме си сметка за зловредното влияние на Русия в региона. Решихме да дадем отговор, като засилим нашата устойчивост, което включва противодействие на фалшивите новини, увеличаване на енергийната независимост и повече търговско сътрудничество помежду ни. Ще имаме съвместен подход при подпомагането на нашите партньори, за да се справим с тази непровокирана атака от страна на Русия", посочи още румънският премиер.

"Особено внимание трябва да обърнем на Молдова, където има криза не само в областта на убежището. Същевременно искаме да подпомогнем Черна гора, за да напредне по посока присъединяване. Споразумяхме се да продължим действията за увеличаване на сътрудничеството", подчерта Чука. 

"Важно е да говорим по-малко и да работим повече. Нашата страна посрещна около 200 000 бежанци", заяви премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич. "Възхищавам се на това, което правят за бежанците в Румъния и България. Трябва да действаме заедно, за да осигурим по-добро качество на живот на нашите граждани. Трябва да мислим за бъдещето и политиките, които ще ни осигурят по-добро качество на живот", добави той. 

"Имаме проблем със свързаността. Ако не осигурим необходимите връзки, нашият регион ще бъде различен от Европа, а ние не го искаме", изтъкна Кривокапич.

"Черна гора може би е единствената страна в Европа, която не използва газ. Ние обаче имаме потенциал за това и разглеждаме потенциалните начини на доставки. Имаме голямо пристанище, с възможности да използваме втечнен газ. Но трябва да развием необходимите връзки", отбеляза министър-председателят на Черна гора.

"Изпратихме силно послание за координация между четирите държави. Войната в Украйна създаде нова реалност най-вече по отношение на веригата на доставки, производство на храни, отбраната", посочи премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски. "Още веднъж ние осъдихме военната агресия на Русия срещу Украйна. Подкрепяме териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Важно е да се изправим пред новата стратегическа реалност в Европа и трансатлантическата сигурност", заяви Ковачевски.

"Съюзниците реагираха решително в този военен конфликт и всички държави дадоха своята подкрепа не само на украинския народ, но и за бежанците. РСМ координира своята външна политика с ЕС. Споделяме същите ценности като ЕС и държавите от НАТО", изтъкна той.

Политиката на разширяване се превръща в политика на сигурност, допълни премиерът на РСМ. По думите му спирането на процеса води до нестабилност в региона, защото създава възможност за зловредни влияния от трети страни. "Забавянето на процеса на присъединяване на държавите от региона създава дилеми, което може да доведе до намаляване на доверието на гражданите от ЕС“, смята Димитър Ковачевски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във