Банкеръ Daily

Премиерът Борисов

Даваме милиарди за социални помощи, а внасяме работници от чужбина

Даваме милиарди левове за социални помощи, а се налага да внасяме работници от чужбина. Това се отнася не само за висококвалифицирани специалисти, а и за общи работници. Няма кмет, който да каже, че в неговия район не липсват кадри. Това трябва да се промени чрез инвестиции в образованието.Това заяви премиерът Бойко Борисов  на пресконференция в Министерски съвет, където регионалният министър Николай Нанков представи информация за предвидените инвестиции от 624 млн. лв. за подобряване на образователна инфраструктура по линия на управляваната от министерството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. Присъстваха и министрите на образованието Красимир Вълчев и на младежта и спорта Красен Кралев, както и кметове на общини-бенефициенти по програмата.

"Имаме 2400 училища и 2100 детски градини в страната. Една огромна материална база, а българинът на две места свежда глава с уважение - в църквата и в училището. Полагаме усилия за ремонта на църквите и манастирите, и на училища и детските градини. Всеки иска да влезе в чиста, модерна сграда - това е добре за децата, родителите и учителите.Увеличават се парите за учителите, ремонтират се училища, енергийна ефективност, сменяме осветлението, оправяме физкултурни салони и плувни басейни. Такива пари никога не са давани и няма да се дават. За това европейската солидарност е толкова важна за нас", каза Борисов.

Премиерът допълни, че с помощта на образователното, социалното министерство, МВР и местните власти над 3 000 деца, които не са били записани за училище, са прекрачили училищния праг. 

Министър Нанков подчерта, отпуснатата сума за образователната инфраструктура е  624 млн. лева, като над 400 учебни заведения попадат в програмата, като това означава, че над 250 000 деца ще бъдат засегнати от тази инвестиция. 

Образователният министър Красимир Вълчев обяви, че  парите от тази програма ще бъдат инвестирани в много професионални гимназии, а голяма част от средствата ще бъдат за техническо оборудване. "Професионалните гимназии са необходими, защото дават така необходимите кадри и работна ръка", обяви Вълчев.

Красен Кралев обеща съвсем скоро всички училища в страната да имат физкултурни салони, защото на доста места в момента липсват.

"С отпуснатите средства по оперативната програма ще бъдат ремонтирани физкултурните салони, както и редица спортни училища и общежитията към тях. 30% от българските училища нямат физкултурни салони. Работим упорито в тази насока и се надяваме през следващата учебна година този проблем да бъде решен", категоричен беше спортният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във