Банкеръ Daily

Общество и политика

Дариткова успокои, че осигурените граждани могат да ползват болничен за карантина

Има нормативна уредба, която гарантира на социално осигурените граждани ползването на болничен за карантина. Това каза шефа на здравната комисия и председател на групата на ГЕРБ в парламента Даниела Дариткова.

Повод за разяснението й  в Народното събрание станаха думите на здравния министър Кирил Ананиев,  който вчера заяви, че връщащите се от райони, засегнати от коронавируса, трябва да си взимат отпуск, за да бъдат под карантина у дома. По думите му няма как да се издаде болничен в случая, защото хората нямат прояви на заболяването.

Дариткова обясни, че това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за временна неработоспособност. „Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, за срока, който се налага, има и подходящ код в международната класификация на болестите. Има всички условия социално осигурените да получат такъв болничен по решение на техния лекар и е нормално те да се свържат с него, за да няма злоупотреби“, добави тя.

За целта джипитата трябва да получат потвърждение от граничните власти къде е пътувал човекът, който ще бъде под карантина. Щабът, който следи ситуацията с коронавируса, ще трябва да направи организацията за това.

„Властите да се свързват с лекарите, защото всички лица попълват формуляр, в който упоменават кой е личният им лекар. Тук могат да се ползват и РЗИ и цялата система, която гарантира справянето с това предизвикателство“, добави Дариткова.

На въпрос не е ли знаел здравният министър, че може да се вземе болничен за карантина, председателят на ГЕРБ отчете, че най-вероятно не всички подробности вчера са били изяснени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във