Банкеръ Weekly

Общество и политика

Дариткова стана "пазителя на кворума"

Наследничката на Цветан Цветанов като председател на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова наобиколи в първия пленарен ден за седмицата стаите на останалите политически сили в Народното събрание с опознавателна цел. Тя няма друг избор, тъй като сега вече носи отговорност за осигуряването на кворума, така че парламентът да може да продължи да работи и да крепи правителството.

Дариткова проведе срещи с председателите на парламентарните групи на "Обединени патриоти", ДПС и "Воля". Единствено не можа да се види с лидера на БСП Корнелия Нинова, тъй като втори месец социалистите бойкотират дейността в Сградата на съединението.  В разговорите с Волен Сидеров, Мустафа Карадайъ и Веселин Марешки новата шефка на депутатите от ГЕРБ е гарантирала, че ще продължи линията на предшественика си да търси разбирателство по определени приоритети и теми, т.е. плаващи мнозинства. Тя ги е уверила също така, че ще залага и занапред на диалога.

Нов народен представител седна и в депутатската банка на подалия оставка заради "Апартаментгейт" Цветанов. Става дума за Станислав Стоянов от Великотърновския избирателен район. Интересното е, че четирима души преди него в листата на ГЕРБ са отказали да станат депутати. Това са състезателят по мотоциклетизъм Георги Недев, който чакал дете; областният управител проф. Любомира Попова; д-р Николин Стойнов, който е хирург във Великотърновската болница, и бил по-нужен там, и Даниела Арабаджиева - председател на Общинския съвет в град Лясковец. Всички те в един ден - на 30 март, са подали заявления с отказ да бъдат народни представители.

Колкото до Станислав Стоянов, той е 38-годишен, семеен, с едно дете. Икономист по образование, завършил е "Маркетинг" в Стопанската академия в Свищов. Магистър е и по "Компютърна мултимедия" от Великотърновския университет. От 2005-а се занимавал с реклама, като има и собствена фирма. Пред парламентарните репортери Стоянов посочи, че сферите, в които ще работи и към които проявява интерес, са туризмът, икономиката, културата.

Съпартиецът на Цветанов - Пламен Нунев, който е и близък негов приятел, пък го смени като председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Негов заместник стана вътрешният ексминистър Валентин Радев.

"Аз съм от тихите хора, които работят на терен. Приоритетите на комисията кореспондират с приоритетите на правителството, които са изведени в сектора за сигурност", каза Нунев след поемането на поста. Сред акцентите в своята работа той очерта миграционната политика, противодействието на организираната престъпност, тероризма и неутрализиране на престъпните групи, свързани с телефонните измами. Един от важните приоритети в работата му ще е и противодействието на битовата престъпност.

След като приключиха с рокадите, присъстващите в пленарната зала депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" приеха на първо четене промени в Закона за социално подпомагане. Одобрени бяха двата законопроекта, внесени съответно от партията на Бойко Борисов и Патриотите. Третият, внесен от БСП, беше отхвърлен.  

Предложенията на ГЕРБ предвиждат получаването на месечни социални помощи да се обвързва с полагане на общественополезен труд от безработни лица в трудоспособна възраст  освен в случаите на майчинство или когато здравословното състояние на лицето не позволява това. Патриотите допълват тази идея, като обвързват помощите с участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията или спазване на мерки за въздействие и възпитание.

От управляващата партия предлагат още помощите да зависят и от редовното посещение на детска градина или училище от детето или ученика в задължителна предучилищна или съответно училищна възраст съобразно формата на организация или на обучение, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние. В заключителните разпоредби от ГЕРБ предлагат промени и в Закона за семейните помощи за деца. Те настояват месечните помощи до завършване на средно образование да се прекратяват, ако в рамките на един месец от учебната година са допуснати повече от три дни отсъствия на дете, посещаващо група за задължително предучилищно образование, и пет учебни часа за учениците.

Патриотите дават и дефиниция на понятието недобросъвестно получени средства от социални помощи. Това ще е налице, когато за получаването им не са изпълнени или са нарушени изискванията на закона или други норми, включително и  когато получателят притежава имущество, което не съответства на заявените от него доходи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във