Банкеръ Daily

Общество и политика

Дариткова призова да не се политизира темата с карантината

Най-опасно е политизирането на въпроса с карантината. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ и на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова. "Смятам, че именно сега ще се проявят отговорните политически сили, защото в такъв момент трябва да бягаме от всяко заиграване с проблема от политическа гледна точка. Това на никого няма да донесе политически дивидент", изтъкна Дариткова. Според нея паниката и истерията във връзка с коронавируса в никакъв случай не са полезни.

"Това е съвет не само от гледна точка на политиците, а и от гледна точка на лекарите. Факт е, че досега не сме имали такова предизвикателство. Предизвикателството "коронавирус" е ново, не само за България, а и за света. Последствията ще бъдат широко анализирани" отбеляза председателят на здравната комисия пред БНТ. По думите ѝ е важно българите да са убедени, че на ниво държава се взимат всички мерки. "Аз смятам и от позицията, която заемам като председател на здравната комисия и от позицията, която имам като лекар на предния фронт, че на този етап мерките дават резултат. В България предварително се изработи една система и се изгради щаб, който да контролира и координира действията по отношение на установяване на заразените", увери Дариткова.

Тя уточни, че на този етап няма предвидени законодателни мерки за хората, неспазващи карантината. "Смятам, че в такъв момент на ситуация, която изисква отговорно поведение, надали подобни репресивни мерки ще дадат подобен резултат. На този етап не предвиждаме нарушителите на карантината да бъдат оставени в затвора. По-скоро смятам, че наистина трябва да призовем съвестта на всички хора, за това, че мерките пазят и тяхното здраве и живот", каза председателят на ресорната комисия. Тя е на мнение, че мерките трябва да се насочат в друга посока – за предотвратяване на разрастване на заболяването. 

Дариткова уточни, че пленарните заседания и заседанията на комисията продължават, но ще се прецизира много точно кой да бъде допуснат до тях. "Народните представители ще посещават съвестно заседанията на Народното събрание. Даже не се предвиждат мерки за отсъствие на народните представители от Плевен и Габрово", подчерта тя.

Тя коментира и протеста на медицинските сестри. "Аз познавам проблемите на медицинските сестри. Медицината е екипна работа. Смятам, че наистина трябва да се търси решение на проблемите им. Разговорите и диалогът текат вече години наред. Намерени са някои решения. Няма ситуация, която да налагаше такива крути мерки и събития. Моята остра реакция беше заради това, защото аз се чувствах отговорна заради случилото се. Тези протестиращи 5 медицински специалисти бяха допуснати в залата на заседанието на Комисията по здравеопазване от сътрудничките в моята комисия. Последвалите събития ме правеха отговорна. Затова и аз съм свикнала като лекар да нося наистина отговорност за здравето и живота на хората. Имаше риск в случая, който предизвика моята остра реакция“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ. И изтъкна, че диалогът е в основата на всичко. 

В петък Дариткова определи като "провокация" действията на протестиращите медицински сестри, които се барикадираха в сградата на Партийния дом и предприеха гражданско неподчинение. Тя отбеляза, че медицинските сестри не са искали да разговарят с членовете на Комисията по здравеопазване, а само с журналистите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във