Банкеръ Daily

Общество и политика

Дариткова предлага да отпадне задължителното болнично лечение при заразни болести

Да отпадне задължителното болнично лечение на пациенти със заразни болести. Това предлага чрез внесено предложение за промени в Закона за здравето председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Даритков

Сега в норматива е записано, че на задължителна изолация и/или болнично лечение подлежат лица, болни от и заразоносители на холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. Дариткова предлага частта с болничното лечение да отпадне. Мотивите са, че така се прецизират разпоредбите по отношение на съществуващото изискване за болнично лечение.

Срокът за изолация и карантина и как точно изглеждат предписанията за налагането им ще се определя със заповед на здравния министър.

Уведомлението, че човек е официално поставен под карантина, ще става устно - на посочен от гражданина телефонен номер, със есемес или с електронно писмо на предоставен мейл. Предписанието за изолация на всеки болен от заразна болест, в това число и COVID-19, както за карантина на контактните лица, ще се издава от началника на съответната регионална здравна инспекция, както и досега. Отпада обаче изискването това да е по предложение на лекуващия лекар. За уведомен ще се счита всеки, получил телефонно обаждане или отговорил с кратко съобщение или имейл, след като е бил потърсен. За изолация или карантина ще се издава и писмен документ, който човек може да получи след края на карантината или чрез "упълномощено лице", докато тя тече. Целта на промените е разтоварване от административни задължения на РЗИ.

Всички предписания за изолация на болен или карантина на контактен подлежат на предварително изпълнение. 

По време на обявено извънредно положение или извънредна противоепидемична обстановка, както и в продължение на 3 месеца след отмяната им, здравният министър да може със своя заповед да забранява износа на лекарствени продукти, гласи друго предложение на Дариткова за промяна в Закона за здравето.

При нарушение и износ на забранени според министерска заповед лекарства се предвиждат глоби от 50 000 до 100 000 лв. при първо нарушение и от 100 000 до 150 000 лв. при рецидив. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във