Банкеръ Daily

Общество и политика

Дариткова определи скандала със Сидеров като позор за парламента

Авторитетът на парламента е бил заложен на 1 октомври вечерта. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова по повод скандала в предаването "Референдум" по БНТ 1, предизвикан от лидера на "Атака" и кандидат за кмет Волен Сидеров. На пресконференция на управляващата партия Дариткова посочи, че през цялото време е искала да поднесе съжаленията си за това, че "става част от този спектакъл". Тя също беше сред участниците в предаването.

"Всички ние, независимо дали сме управляващи или опозиция, сме призвани да пазим авторитета на Народното събрание, на институцията. Смятам, че снощното му представяне категорично беше позор за институцията", категорична е Дариткова. Тя се надява, че това ще накара българския избирател много внимателно, с разум да подхожда към всеки избор, да не се подвежда по "популистки, приятни за ухото послания и обещания", а да преценява внимателно, защото изборът му за Народното събрание и за местна власт трябва да бъде отговорност. Към този избор трябва да се подхожда именно така, за да не ставаме свидетели на подобни прояви, посочи още председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите ѝ местната власт е най-близо до хората, затова от партията искат да затвърдят своето присъствие във всички 266 общини. Тя увери, че към тези избори тя и колегите й са подходили много отговорно, с допитвания към гражданите какъв трябва да бъде обликът на кмета и на общинските съветници. "Издигнахме кандидати в почти всички общини. Амбицията ни беше да привлечем сериозно гражданско присъствие и за това говори 30%-то обновление на листите ни. Вече имаме и спечелени общини – община Симитлица, където има само един кандидат – на ГЕРБ, подкрепен от инициативен комитет, и община Войница, където също има само един кандидат – на ГЕРБ. Нашето участие в изборите не е самоцел за постигане на власт, а то трябва да даде отговор дали хората по места споделят политиката на ГЕРБ. Ние има какво да направим и занапред. Търсим това, което обединява хората, а не това, което ги разделя", каза Дариткова.

"За нас това са местни избори. Това не е национална политическа интрига". Това заяви Томислав Дончев, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Той увери, че от партията се интересуват от проблемите, възможностите и целите на хората, които живеят в българските общини. Не се опитват да променят политическата конюнктура, да правят революция или контрареволюция. "На тeзи избори се явяваме с ясна политическа физиономия, ясно е към коя политическа сила имат принадлежности кандидатите ни. Защото присъствието към дадена политическа сила е ясно кой може да ти търси отговорност, ако нарушиш доверието на гражданите", посочи Дончев.  По думите му не трябва да се очаква от кандидатите да ползват "технология на обругваване". Това е практика на слабите. "Предвид факта, че влизаме с най-големия и подготвен отбор, при нас няма фокусници и чародеи – всяко нещо е разписано как ще се случи. Кампанията ни ще бъде скромна, в рамките на субсидията". каза той. Също така констатира, че извън политическите емоции, на дневен ред има и много други сериозни теми – привличане на инвестиции, бизнес инфраструктура, работа по демографската тема.

"За пореден път ГЕРБ показа отговорност към изборите – навсякъде имаме листи и те са пълни, за разлика от опонентите ни от БСП, чиито листи на много места са непълни", посочи депутатът от ГЕРБ и председател на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя допълни, че в смесените райони ГЕРБ има пълни листи и ясни кандидати, а в тези райони ДПС изключително много "натиска и уволнява" кандидати на управляващата партия. Въпреки всичко битката е за по-добрия живот на хората. Караянчева се учудва, че някои политици твърдят че битката в смесените райони е предизвестена и ДПС ще я спечели лесно.

Караянчева и Томислав Дончев се присъединиха към позицията на Дариткова по повод скандала в "Референдум" и остро критикуваха поведението на Сидеов. Те също са на мнение, че подобно поведение не бива да се толерира

Facebook logo
Бъдете с нас и във