Банкеръ Daily

Общество и политика

Дариткова настоява да отпаднат наказанията за медиците от закона за извънредните мерки

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова настоява да отпадне текстът за наказанията за българските медици от проектозакона за мерките по време на извънредно положение. Това стана ясно от думите на Дариткова по време на обсъждането на закона в пленарната зала. Според въпросния текст по време на извънредното положение може да бъде наложена глоба на лекари и медицински специалисти, отказали помощ на пациент.

"Намираме се в необичайна извънредна ситуация, която е такава не само от гледна точка на епидемиологичната обстановка и предизвикателствата пред държавата. Тя е необичайна от гледна точка на това, което трябва да предприемем като законодатели. Съобразявайки се с тази необичайна ситуация, днес трябва да бъдем особено отговорни, конструктивни и солидарни. В най-новата ни история за пръв път имаме обявено извънредно положение", посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

По думите ѝ тук никой не е изказал несъгласие за изпълнение на мерките за справяне с кризата. "Предлагам солидарно, отговорно днес да подкрепим този законопроект на първо четене, да определим един максимално кратък срок до 18 часа днес за предложения между първо и второ четене", допълни Дариткова. Според нея трябва да се зададе рамката и няма как в законопроекта да бъдат разписани всички хипотези.

„Искам да изтъкна и един конкретен текст, който настоявам да отпадне - това е промяната в чл. 141 от Наказателния кодекс. В този момент категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици. Смятам, че всички единодушно и солидарно тук ще гласуваме за това този текст да отпадне", каза председателят на групата на управляващата партия. Тя призова всички да бъдат конструктивни, отговорни и дисциплинарани. "Наистина да се справим със законодателната инициатива и със законодателната рамка, която да даде възможност България да се справи с предизвикателството на епидемията", подчерта Дариткова.

Работодателят няма право да отказва платен годишен отпуск на 6 групи уязвими хора. Това изтъкна председателят на социална комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов по време на дебатите. "Няма по-надежден и по-ефективен начин от социалната изолация да се справим с този проблем. Тази идея минава през почти по-голямата част от текстовете на законопроекта. Другият принцип е, че всички мерки минават през законодателни решения. Нашият председател г-н Карадайъ миналата седмица, когато се установяваше извънредното положение, заяви, че дори и в условия на извънредно положение, парламентът е конституционният орган и България продължава да бъде парламентарна република. Това означава, че всички законодателни решения минават през Народното събрание“, допълни още Адемов.

По думите му общата философия на законопроекта е разположено в полето на солидарността. „Тъкмо в полето на солидарността трябва да се споделя отговорността между държавата и нейните институции, като започнем от фондовете на ДОО, от НЗОК, минем през държавния бюджет и не на последно място през европейската солидарност, да търсим споделяне на отговорност между държавата, работодатели, работници и служители и европейска солидарност“, заяви депутатът от Движението.

Председателят на социална комисия уточни, че когато работодателят да възлага ползването на платения годишен отпуск, има и реципрочна мярка. „Тя е за бременните и напреднал стадий инвитро. Реципрочната мярка е за шест групи уязвими лица, които в условия на криза могат да поискат от работодателя ползването на платен годишен отпуск и той няма право да им отказва. Аз си позволявам да предложа към тази мярка и работниците и служителите, които са на възраст над 60 години. Те са уязвимата група и биха могли да се възползват от това право да ползват платен годишен отпуск“, смята Адемов.

Според него най-важното решение е за компенсиране доходите на работниците и служителите. "Обезщетенията при преустановяване на работа. Едната хипотеза, когато предприятието е в списъка. Тук не е отбелязано, но трябва да се отбележи кои са дейностите и предприятията, които ще бъдат затворени. Когато това е така, законопроектът предлага работници и служители да имат право на обезщетение 50% от брутната работна заплата“, посочи депутатът от ДПС и добави, че няма нужда от този текст и другият подход е да се компенсират служителите с 60%.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във