Банкеръ Daily

Общество и политика

Дариткова към БСП: Тръгнахте по села и паланки, но не чухте хората

Сектор Здравеопазване се нуждае от надпартиен консенсус. Трябва да се правят политики за здравеопазването, а не политика от здравеопазването. Това каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазване и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова по време на дебатите по третия вот на недоверие срещу правителството. 

"Тръгнахте по села и паланки да представяте своята програма с претенциозното заглавие "Визия за България“, но явно не чухте хората. Аз се прибирам всяка седмица в своя избирателен район и се срещам с тях. Хората не очакват от нас непрекъснато да спорим и да се караме, а очакват да постигнем съгласие и да намерим решение. Ние никога не сме отричали нашата политическа отговорност, но и вие трябва да поемете своята. Смятам, че във всички аргументи и изказвания, които направихте, виждам еклектичен сбор от факти и неточно цитиране. Всичко това се прави с една едничка цел – да докажете своите аргументи. Но аргументите на силния трябва наистина да почиват на всички нормативни решения, но и да предлагат алтернатива", коментира Дариткова по повод инициирания от БСП вот. 

Шефката на здравната комисия контрира тезата на председателката на левицата Корнелия Нинова и подчерта, че министър Кирил Ананиев успешно е изпълнил решението на парламента, защото е внесъл концепция за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, а не предложение за законови промени. "В дискусията по тази концепция ние поканихме всички заинтересовани страни, а не избирателно, като вас – само общинските болници. Забравихте университетските, областните и частните болници", посочи Даниела Дариткова. 

Тя обяви, че тепърва експертни групи ще обсъждат предимствата и недостатъците на предлаганите от Ананиев два модела, за да се се стигне до решение, осигуряващо социално приемливо здравно осигуряване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във