Банкеръ Daily

Общество и политика

Дарили сме близо 97 млн. лева през 2021 г.

Близо 97 млн. лева са дарили българите през 2021 г., сочи годишният анализ на Български дарителски форум. Това е с 18% или 20,7 млн. по-малко в сравнение с 2020 г.

По време на кризи хората се мобилизират и избират да даряват към тези, които имат нужда, каза пред Радио София Теодора Бакърджиева - изпълнителен директор на БДФ.

„Бележим ръст в индивидуалното дарителство. През 2021 г. всеки втори българин е избрал да допринесе и да участва в това да се реши конкретен проблем. Прави впечатление, че отговорни и съпричастни са и компании, и фондации. Те инвестират дарителски ресурс, с който са част от решаването на проблемите, които ни заобикалят“, добави Теодора Бакърджиева.

По думите й, компаниите за втора поредна година имат водещо място по обем дарени средства. Те са дарили над 51 млн. лева, което е с 11% по-малко спрямо 2020 г. Фондациите са дарили почти 34 мнл. лева, а частните дарения са почти 11 млн. лева през 2021 г.

Български дарителски форум стартира и кампания „Даряваш анонимно, благодарим ти публично“.

„За нас не е важно всеки дарител да бъде много явен. Това, което искаме да кажем и се надяваме да можем да бъдем чути е, че благодарим на всеки един дарител за този осъзнат стремеж, въпреки всички трудности, в които живеем, да намира смисъл и да дарява“, каза Бакърджиева.

Тя добави, че бизнесът дарява все по-отговорно и осъзнато.

„Няма мода в корпоративното дарителство. Говорейки си с колеги от фирмите, те казват, че за тях е важно да подкрепят решаването на проблеми, които са актуални и засягат голяма група хора“, допълни Бакърджиева.

Проучването показва още, че даряваните суми нарастват, а хората често предпочитат да закупуват продукти, свързани с определена кауза.

Фондация "Лъчезар Цоцорков" е дарител в различни кампании. Работи приоритетно в четири направления – култура, образование, закрила на децата и здравеопазване, каза Димитрина Папагалска от Фондация "Лъчезар Цоцорков.

„В образование работим в сферата на социално и емоционално образование. Имаме 4-годишна програма и имаме финансирани 14 проекта. Сътрудничим си с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. През 2023 г. ни предстои пилотно проучване сред 15-годишни ученици и тестване на авторски инструментариум. В здравеопазване фокусът ни е в ранен скрининг за рак на дебелото черво. Хората между 50 и 74 години трябва да се тестват. За момента фондацията предлага безплатни тестове. До края на годината могат се възползват и други желаещи в този възрастов диапазон“, обясни Димитрина Папагалска.

Тя добави, че фондация "Лъчезар Цоцорков" е инициатор и на кампанията „Окрили доброто“, в която биват номинирани вдъхновяващи български личности, които променят средата, посвещавайки се на благородни каузи и инициативи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във