Банкеръ Daily

Мая Манолова

Данъците в София се увеличават, инвестициите - намаляват

"Бюджетът на София за 2020 г. е бюджет на спиралата на повишаване на данъците. Това е бюджет на неизпълнените обещания" ,заяви на брифинг председателят на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова. 

По думите й "спиралата" е започнала с увеличението на налога на автомобилите и сделките с имущество. Отложило се е  "влизането в кварталите", което столичният кмет Йорданка Фандъкова обеща по време на предизборната кампания, подчерта Манолова. Според нея нямало да има повече средства за нови улици, осветление и канализация, нямало да има мерки срещу презастрояването, нямало да се случи и обещаната децентрализация на бюджета на София в полза на кварталите и населените места.
 
"Видими през този бюджет са финансовите проблеми на Столичната община. Опитват се да контролират увеличението на дефицита през увеличение на данъците, като се замразяват инвестициите. Кметът Фандъкова твърдеше, че Столичната община не е на дефицит. Дефицитът е бил 80 млн. лева през 2019 г., а сега става 122 млн. лева за 2020-а. Фандъкова твърдеше, че няма да повишава данъците, а две седмици след изборите ги увеличи. От увеличения данък на автомобилите ще се съберат 22% повече средства от тези през 2019 година. Тоест, столичани ще плащат повече. От сделките с имущества също Столичната община очаква увеличение със 17,1 %, като с тях ще се запушват дупки в бюджета", посочи Манолова.
 
Тя изтъкна, че от 2 млн. лева приходи през 2019-а от такси в детските ясли, кметството ги увеличава почти на 3 млн. лева. "Не е ли по-нормално тези 2 млн. лева за детски ясли да бъдат поети от общината като стимул за младите семейства при общ бюджет от 1,7 млрд. лева", попита председателят на гражданската платформа.
 
По думите на Манолова са заложени повече приходи от продажбата на собственост – ще бъдат реализирани 21,5 млн. лева срещу 14 млн. лева за 2019-а. Което е с 54 % повече. Тоест ще се увеличи разпродажбата на земя в София, но от друга страна инвестициите ще намалеят.
 
"Добрата новина е, че Столичната община е осъзнала факта, че е неспособна да инвестира парите на столичани. Със 193 млн. лева са по-малко инвестициите за 2020 г. в бюджета", каза Манолова.
 

 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във